http://www.xmasclock.com/

3 november 2012

Pecha Kucha vol 6

Pecha Kucha,vad är det? jo en kväll som ger mäniskor möjligheten att visa sina intressen/hobbyn och vad man kan göra,kanske kan det bli en affärsidé för någon eller en ny hobby?..man har 20bilder att visa på 6min,det betyder 1bild var 7sekund,tempot är högst och man skall faktiskt veta vad man vill få fram.
Det var den sjätte pecha kucha kvällen som arrangerades i Lovisa,första för mej,garanterat inte den sista,det var bra stämmning,mycket skratt och mycket känslor.
Kvällen började då alla hade tagit sej en sväng via baren,ett glas vin,öl eller kanske bara en kaffe,men något så man inte blev torr i munnen.

Den första killen(vars namn jag inte hann få med)berättade om jakten efter det perfekta huset,dom hade med familjen tittat på en massa hus,men av någon anledning blev hus söken bara större och större,sämre och sämre,dom hade t.o.m sökt hus på svenska sidan,där hade han konstaterat att det finns en massa fina hus med häst möjligheter(inte undra på...det finns väl mer hästar än äkta svenskar har ja hört)...

Följande presentatör var Haije med the cace,Cake skulle det stå...Haije har växt upp ett ordentligt intresse för bakning och efter det har lite "mopo karannut käsistä" en finsk benämning som betyder att det kan bli riktigt tokigt efter det...
Haije började göra små pepparkaks utedass istället för pepparkakshus,mitt i allt tykte hon att vist kan man ju göra sådana åt hela släkten till jul.
Småningom börja tårt intresset komma igång och hon började ta imot beställningar av vänner och bekanta,allt från lego tårta till prinsess-slott har kommit till i köket,men med nya utmaningar kommer nya problem,som att hur skall det rymmas i kylen?
Haijes intresse har gett henne möjligheter i livet och som bäst finns hennes tårta till salu i Stockmanns alla butiker,stokka hade nämligen en tårt-tävling 150år till ära..var 200 deltagare var med,16till semi final och därifrån valde dom ut di absolut bästa tårtorna till försäljning.
Alltid går det inte som väntat,mumin-pepparkaksuhuset kraschade när sista biten  skulle på..

Camilla berättade om sociala medier,bra eller dåligt...alla använder det på något sätt men oftast är det di äldre personer osm är lite rädda för att titta via datorn på dagens nyheter eller dylikt...
Camilla hade även konstaterat att loppis via nätet är verkligen det bästa,du behöver varken föra dina kläder någonstans eller så..köparen kan ju även komma och söka grejerna själv.
Facebook är hennes favorit och hon är inte den ända,1miljard använder fb i dagens läge och där finns ju allt man kan tänka sej,info Loviisa-Lovisa ger info om vår egna hemstad,föjsbookin är ett ställe i fb där man kan lugnt skriva på sin egen hemdialekt och agerar lite som torget i stan fast på nätet.

En intressant mojäng kom fram då Ilona berättade om sitt intresse för 3D och småstads kulturlivet,hon hade tagit en massa fotografier med en kamera från 50-talet som hade två linser breve varann...alltså om man var riktig snedögd kunde man kanske se bilden som en,annars var det två...
Ilona hade lite svårt att hinna med det snabba tempot och tappade lite bort sej,men inte att undra,tempot är snabbt och visst kan man bli lite nervös när det är 30pers som sitter och stirrar på dej.
Ilonas intressanta bilder
Anna bjöd på "våra fulaste renoveringsbilder"..hon undrade varför dom inte tog det som en vink när dom skulle komma från Helsingfors och titta på huset i Lovisa,först startade inte bilen och sedan gick bussen sönder på vägen...hur som helst,det mesta i deras gamla hus har dom byggt om och renoverat själv,huset var enormt ruttet men ingenting är omöjligt och idag 5år utan någon fritid senare är det redan på ljusare sidan,enbart vattnet fattas och sen kan dom flytta in,Grattis!!
I gamla hus kan man mer än ofta hitta s.k. skatter den ända saken dom kom över var dock en inlagd kanin från 1944,inte kanske riktigt det man hade väntat sej.
Och även skiffer plattorna som hade lovats att finns i gräsmattan någonstans visade sej vara asfalts bitar som förra ägaren hade hämtat hem från olika asfaltsvägsrivningar i staden.
Under huset fanns som det ofta finns i gamla hus,stora stenar,dom är alla nu ut,borrade,kilade och gjorda i mindre bitar,det hela tog 2lådor öl och en hel del vänner...talko forever!

Speakern och kvinnan bakom Lovisas pecha kucha kväll Päivi Ahvonen konstaterade mellan varven att i Lovisa är det ganska intressant att man oftast känner personer enligt kallelsenamn,men det riktiga namnet har man inte en aning om vad det kan vara...stämmer bra,like one big happy family ;)

Många många andra var ännu med och berättade om sina mer eller mindre intressanta idéer/upplevelser,fågelbongande,resa till Tibet,"The switch" där en vanlig Ikea låda skulle transformeras till en stol bara man drog ut den och vikte lite delar,eftersom rummet agerade både hjälpkök och avklädningsrum för bastubadare..etc. idéer finns det åtminstone i denna stad.
En fågelskådare ser inte bara fåglar på sin resa,här en huggorm som äter upp en snok

Man fick lära sej hur man renoverar gamla fönsterbågar av Marka-riitta som kom med presentationen "sataa pokaa"(direkt översättning "hundra raggningar",men betydde hundra fönsterbågar) hon har i sitt gamla hus som ärvts av mannens släkt renoverat alla 117 fönsterbågar som finns i huset..och inne i dom bågarna finns ännu mindre fönster rutor...ett krävande arbete...men värt det!
Det visade sej senare att jag och Marka-Riitta har gemensam vän,gotta love this city!

Kvällen sista presentation med Kalle katz och Benjamino Borghi, Lov is a....

En improvisation i dans och pianospel...Videon jag filmade vill inte ladda sej,men ni kan gå och kolla in Lov is a... som Benjamino har lagt in på youtube..


2 kommentarer:

  1. Sku ha varit så roligt att komma och se och höra! Måste absolut försöka komma nästa gång det ordnas. :)

    SvaraRadera
  2. Det skall du absolut göra :-)

    SvaraRadera