http://www.xmasclock.com/

14 december 2012

Russinficka

Ett experiment som blev mera juligt än jag väntat mej.Jag skulle få besök följande dag och hade inte riktigt något att bjuda på,men i skåpen finns en hel massa ingredienser och i frysen ett paket med smördeg,där är ju allt man behöver..


Till 8st russinfickor behövs:

Smördegsplattor 2st
plommon 4-5st skäres i mindre bitar
russin en generös hanfull
vaniljsocker 1tsk
kanel 0,5 tsk
kardemumma 1tsk
mald svartpeppar ca.0,5tsk
mandelspån 2msk
kokos flingor 3msk
rom essans(går att ta vanlig rom) 1tsk
appelsin essans(appelsinskal av halv appelsin går även)5droppar
butter-vanilla essans(kan lämnas bort) 7droppar
potatismjöl 4tsk

Ta ut smördegsplattorna från frysen,lägg dom att tina.
Lägg russinen i en mugg,häll på alla essanser eller dom rena ingredienserna om ni har dom,häll på kokande hett vatten så russinen täcks,ställ på sidan för att dra medans ni gör rästen.
Ta en skål och häll i rästen av ingredienserna,rör om och ta sedan ann smördegen,den skall kavlas ut till ungefär dubbel storlek(du skall få 4st "fickor" från en platta)
När plattorna är kavlade,ta en sked för att fiska upp russinen ur muggen,så inte allt för mycket spad följer med,lägg russinen i skålen med dom övriga ingredienserna,häll på lite av spadet för att få mera smak till fyllningen,om fyllningen känns lös lägg i lite extra potatismjöl.
Lägg en ordentlig tesked med fyllning på en fyrkant av smördeg,vik sedan efter tycke,jag gör dom i trianglar men även ovala går lika bra.
skär upp några skåror på toppen av fickan så luften kommer ut när dom gräddas i ugnen.
pensla över med lite spad och lägg in i ugnen som hettats upp till 225grader,grädda tills dom fått passligt med färg,ca.10min.

Dom går även bra att frysa in,så gör en ordentlig sats och ta fram då det behövs

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar