http://www.xmasclock.com/

31 januari 2012

Sista Januari.

Och ett vackert vinter land!





Om du inte gillar vinter,gör något åt saken,om du inte kan göra något åt saken,ändra attityd,det är onödigt att klaga!

30 januari 2012

Måndag

Veckoslutet gick snabbt,vips var det söndag och idag redan måndag...man blir så bortblandad då sambo gör lördags jobb,nu och då...och jag har känt mej som en liten zombie,somnat enormt tidigt,äntligen har kvällar till kl.01-02 tagit slut!

Men låt oss inte fastna på sånt...det har ju kommit glädje nyheter:

Min vän och första sonens gudmor har fått sin efterlängtade son,och därmed blev lilla A storebror,och Herr A en stolt nybliven fader...Lillkillen föddes 04:14 på Lördag morgon och vägde hela stora 4kg 140g och mätte upp till 52cm,Enormt med gratulationer!...och tilika glad att inte jag behövt skuffa ut sådana baddare ;)

För att vi inte skall bli med bara ljusblå tankar,har min äldsta son gjort milkshake idag i en riktigt skön ljusröd färg:

Jordgubbar(frusna)ca 2,5dl
1 över mogen banan
grekisk yoghurt 3msk
mjölk ca: 0,5l
Släng i mixer och vrid på.enjoy!


27 januari 2012

Fräscht och utan socker..

Efterrätter innehåller för det mesta a hole lot of sugar,jag gjorde en pannacotta på grekisk yoghurt med smak av klementin,helt utan socker,enbart med lite honung.
På frihand som vanligt så direkta recept finns inte,men ungefär såhär:
5-6ordentligt generösa matskedar grekisk yoghurt
skalet av en halv klementin
saften av halva klementinen
2st geléblad

lägg gelébladen i blöt i kallt vatten,tag skalet från klementinen och pressa sedan saften i en kastrull.Låt saften koka upp och lägg i gelébladen,sen i med yoghurten och skalet,blanda väl!!,häll upp i en form eller enskilda små formar,och ställ i kylen tills stelnat.Detta räcker till ungefär fyra pers!
Jag dekorerade med riven choklad(80%),samt lite flytande honung.
Faktiskt för er som inte bryr er om allt för sött!

26 januari 2012

Speltknäckebröd

Att prova nya saker är ju så spännande,blir det bra,smakar det bra,kan man ens ha det? Nyaste blev hemgjort knäckebröd på spelt...resultat: Gillade!
 Kom förstås hem med ekologisk speltmjöl,närodlat!
 Dag ett: Blanda ihop ingredienserna...
 Dag två: Min duktiga lilla hjälpredare,han har nu en egen kavel som julgubben hämta.
 Vi hade ingen dekorationskavel(knäckebrödskavel) så vi gjorde knäckebröden fina med gaffel istället.
 Efter bara en liten stund hade vi urgoda knäckebröd ...

Och medans ugnen ännu var varm blandade jag ihop lite egen myslie,med alla världens nötter och kokos flingor,rostade dom en lten stund och lät svalna..gott med lite kanel till!

Blev ni sugna på knäckebröd nu?
Varsågoda,receptet:

25g jäst
2,5dl ljummet vatten
1tsk salt
ca.6dl fullkorns speltmjöl
blanda jäst och salt i det ljumma vattnet,häll lite i taget i mjölet och blanda väl,lämna lite mjöl som sedan sprinklas på degen.Täck degen och ställ skålen i kylen övernatten för att "surna".
Följande dag: dela degen i 2delar,kavla ut tunt,tag sedan t.ex. en tallrik och skär ut knäckebröden,om man inte har en knäckebröds kavel kan man nagga bröden med gaffel som jag gjorde.
smörj ugnsplåten lätt med smält smör,ställ bröden in i ugnen på 225grder ca.10min,låt bröden kallna på galler.

25 januari 2012

PROBLEM(sol)

Jag tror bestämt att det är solstormen som är ute efter mitt internet,hur som helst,jag har under hela dagen försökt få mitt inlägg framfört men...den laddar laddar laddar bilderna...och ingen större framgång sker,blir lite små lessen...

24 januari 2012

Gay or not gay...

FHS,blir Niinistö president så han är han färdigt lite full of himself...Blir Haavisto president så int märker vi ändå nån skillnad vid  presidentbalen,ingen tittar ändå på den som står breve presidenten.
Så va är det för skillnad,ingen tycker ändå om den ena eller den andra...man måst inte rösta SÅ DE SÅ!!!
A Green gay guy or a me myself and I...skillnan är inte så stor...dom bestämmer ändå inte så mycket mer...

23 januari 2012

När det värmer hjärtat!

Var utomhus med sönerna idag och blev lite småkall,då är det trevligt att göra middag som värmer hjärtat!
Det blev osso bucco på älgkött(förstås) hur enkelt som helst...men idag blev det inte enligt original receptet:

3st osso buccon
morot
(kålrot)
lök
vitlök
1,5 buljongtärning
1burk tomatkross
1msk tomatpuré
timjan,basilika,lagerblad,peppar,salt
speltmjöl
smör

Salta och peppra köttet och vänd det i mjöl.Lägg det i en vid gryta för att brynas med smöret,tag bort osso buccon och häll i grönsakerna och kryddorna,ställ tillbaka köttet och häll på tomatkrosset samt vatten som täcker allt...låt koka någon timme eller ställ i ugnen 175*c ca.3h,maten är färdig då köttet faller från benet...

enorm god mat,och enkel att göra,vill man även prova "original" receptet som också är utsökt finns det här.

Ekologiskt in my heart

Ekologiskt står mej nära hjärta,att ta hand om naturen är något flere borde göra.
Det finns inget så själviskt som tanken "jag sorterar inte för det är nu helt onödigt...",om du inte sorterar,berör det ju inte möjligen dej,men dina barn,barnbarn och deras barn,men jag förstår,man skall ju inte bry sej om andra i dagens värld utan enbart om sej själv,själviskt skall det vara!
Men om det själviska ger efter,finns det hjälp med sorteringen på denna sida !

Jag har inte på en längre tid färgat håret då jag vet vad som händer under en färgning,det är inte bara för mej dåligt utan även för jorden vi lever på.
Nu har jag även tänkt gå med i "no poo" familjen,eftersom det känns enbart rätt!

Med små förändringar kan vi alla göra stora fina saker här i livet...Och just därför,med lite positivitet i tankarna har jag fått erbjudande om att få vara med en dag på en Eko salong där jag först får mitt huvud masserat på indiskt vis,sedan får hårbottnen en rengörning av lera,växtfärgning av håret och en ekoklippning,om man är intresserad går hela kalaset ut på över 200€ och tar 4-6h.

Det är några veckor ännu dit men jag är redan nu så peppad att jag vill inte hållas i byxorna...

22 januari 2012

dagar ute i snö!

Det har mer eller mindre snöat nu i dagarna 3(om inte 4),vi har varit ute med familjen och med vänner för att ta ut det mesta och det fartfylldaste.





Efteråt kom vi in till oss för att dricka varmsaft och äta kex.

20 januari 2012

Underbar dag!

Min syster och en del av hennes familj var på sitt livs första semester resa till egypten förra veckan,jag sade lite halft på skoj att hämta något hem,hämta sand!
Idag kom delivery...en enormt pink handduk..och...
sand från egypten,hahaa,tyckte det var hur roligt som helst,vem annan kan säga att dom fått sand från egypten som gåva : )

Idag har det även snöat,snön bara vräker ner,äntligen säger jag som väntat på det s.k. winter wonderland,här är det ju nu...och idag har vi åkt pulkka och bara njutit!
Med lite plussgrader där emellan så blir det riktigt vackra istappar.

Och kan ni tänka er,jag fick årets första tulpan bukett idag,äntligen har min önskan kommit fram,jag älskar tulpaner!!!

Vist blir det en liten vårknyck i er när i ser dessa vackra blommor!?...och det är ju inte länge mera så är det vår...alla årstider är så härliga.
Vilken Underbar dag det varit!

19 januari 2012

Även jag har inte alltid...

Det snöar ute,det har snöat i många många timmar...har man TRC på bilen hoppas jag att man får bort den...annors är det inte enkelt att komma fram.
Men jag gillar att det yr och blåser,tycker det är en vackert lugnande känsla som det tillika är små spännande,men även jag har inte alltid gillat vintern,minns det som igår då man måste åka skidor i skolan,det var en av dom värsta sakerna under vinter,att skrinna är ju sju gånger så mycket roligare...

Undarar verkligen varför man måst skida,jag har åtminstone inte funnit nån nytta i det hela,skit rädd att åka ner för höga backor,och ett jäkla bärand på dom skidorna hem och tillbaka...kunde man kanske inte låta dom skid-älskande barnen åka skidor medans då andra kunde åka skrinsko?

Nu när skoldagarna varit borta i flere år kan jag verkligen uttrycka mej med att jag även gillar vinter,nu måst jag  inte skida(ingen har skidor i vår familj),nu kan jag göra sånt jag gillar istället,gå ut å moka lite snö,åka lite pulkka med sönerna,göra snölyktor...

18 januari 2012

Mirakel huset..(?)

Bor även du i ett mirakel hus? min sambo gör det...eller så måste han ju tro..
nämligen hemma hos oss:
  • finns det alltid rena kläder
  • ren disk,och smutsig i diskmaskinen
  • en dammsugare som av sig själv dammsugar 1-2ggr/vecka
  • något som imellan torkar dammet
  • byter lampor/putsar stinklås
  • lägger mat i kylen då den kommit hem från butiken
  • håller blommorna vid liv
  • gör mat,matar...
  • städar undan sånt som blivit lämnat av andra
  • klär på/byter/hjälper barnen
Ja,ja kunde fortsätta men det är väl redan så ni förstår...det är ju ett mirakel att sånt händer hemma hos oss,jag märker sällan av det,så det måtte vara något som enbart sambor märker...för skulle jag märka det skulle det ju kännas som om jag aldrig gör något!!

Ojdå!

Stod och tittade ut genom fönstret,såg inget speciellt,men sen...när jag förde blicken lite närmare och neråt,där är dom...
NYA blommknoppar på min tomatplanta som blvit kvar från förra året...den som jag skördade tomat på ännu i november,jag är helt amazed! vist är det lite coolt?

17 januari 2012

16 januari 2012

Roligt och nytt!

Hittade ett ursnyggt tyg på loppisen igår,varken jag eller sambo kunde gå hem utan det...nu skulle det bli nya köksgardiner.
Jag är ingen större specialist på gardiner så det är sällan det kommer nya såna...och kommer det nya får det mer än gärna vara såna man själv fixat till...
...som dessa,jul/vintergardiner,hittade inga jag ville ha,så DIY var det ända som gällde:
och nu,något som bara kom till mej utan större planering(det som är meningen hittar sin väg)...
Tadaaaa,prickigt...tycker det är ganska roligt,det ända jag har prickigt från förut är ju en arabia kanna ...och även den i vitt med röda prickar,hamnar ta fram den för att få allt att passa in...

15 januari 2012

Kaffe date!

Det var lördag morgon,jag steg upp,gjorde morgonmål åt mina söner samt sambon,för att efter det göra mej själv i ordning,jag hade nämligen en kaffe date,det låter så härligt och vist var det.
Jag gick iväg,vinden blåste mej rakt i ansiktet hela vägen,ögonen bara rann...men jag njöt,jag var ju nämligen påväg ensam..bara jag,ingen annan bara jag...
Kaffet skulle avnjutas på Lilla Hugo,där jag mötte Moa!
Jag avnjöt en Latte och croissant medans hon hälde i sej en välsmakande cappuccino.
Moa är ju i sej en relativt ny bekantskap för mej änn,men jag gillar henne ofantligt mycket...och skulle hoppats på att jag träffat henne tidigare,men personer man är menad att träffa dyker upp utan att man behöver söka dem...och hon kom ju med min bästa vän hem till mej ett tag...och på den vägen är vi ännu.
Ytterom på torget var det president vals kandidater och en stor mängd pensionärer,det blir snart val i vårt land då President Halonen tackar för sig. Moa hade gått och kollat in Lipponen hur han verkade...och min första fråga var förstås,"var han hot?",till svar kom "NEJ"...jag tycker även vi borde nåttag få en president som är lika snygg som JFK...men man hamnar väl vänta...

För tillfället ser de ju inte så lyckat ut...

Men tillbaks till daten,vi satt och små pratade om dittan och dattan i flere timmar,och det känns som om jag kan vara riktigt mej själv med henne,hon vet hurudan jag är och skulle hon inte gilla det,skulle hon högst antagligen inte vilja komma på kaffe heller,det är min logik.

Men det roliga måste ta slut någongång,och så gjorde även detta...men det lilla positiva med att vara på kaffe vid Lilla hugo är ju att man kan gå hem med något extra gott i kassen...Det blev ost,parmaskinka och knäckebröd och ett tomte té för min del,vilket en del blev avnjutet på kvällen,Kan rekomenderas starkt...igen en gång!!!!
Parmaskinkan smalt i munnen,och applewood cheddarn i bakgrunden blev en klar favorit!Har ni vägarna förbi Lilla-hugo?gå in vet ja...

13 januari 2012

Fredags tips 13.1

Jäääätte länge sen jag kom ut med ett litet fredags tips,och vet inte säkert om jag kanske redan delat med mej detta ..men...here comes!

Ni vet hur den kan lukta illa,och händerna likaså,det vill säga efter att man annvänt den...huj,äckel...ja menar förståss disktrasan,den är fortfarande i bra skick men lukten,man kan nästan se hur man för bakterier från ett ställe till det andra,å sen hänger man den där för att "torka",vilket då matar bakterierna bara mer...Men hörni,den går att rädda,så släng inte iväg den änn...

1.Ta disktrasan,vik ut den.
2.släng den i en kastrull.
3.häll på lite diskmedel(kanske även lite citron saft)
4.ställ på spisplattan och låt koka upp.
bakterierna dör förstås då vattnet kokar...och den blir helt annorlunda till känslan...till färg blir den inte mycket annorlunda...men absolut inte värd att slänga,utan annvänd pånytt bara tills hål uppstår!

Lek och kreativitet

Imorsse tog jag fram det senaste in köpet,och kreativiteten fick flöda,för mej och även för äldsta sonen som första gången bekanta sej med PLAY-DOH!




Det blev sjörövar skepp,bilar,maskar,hamburgare,hot dogs,franskisar och förståss Glass i stora lass.
Har inte vågat mej på att göra den gift fria modelleran som Martha stewart visat...men kanske nån dag,bättre skulle ju det vara.

12 januari 2012

Hey you lovebirds!

Vilken glädje,vilken enormt härlig idé...Lovisa skall nämligen bli nylands bröllopsstad!
Verkar verkligen som bra idéer aldrig tar slut i denna stad,åtminstone inte då det gäller sommar planer,och denna idé är faktiskt super,för den som går i bröllops tankar.

Läs den härliga artickeln där kärleken står i centrum!

nu blir då frågan...vem vill joina mej på bröllop i sommar?

11 januari 2012

Tid

Tänka sej hur tiden emelan kan gå så snabbt att man knappt hinner med,men sen även stå stilla,så stilla att man kan höra hur en sekund låter som tre...
Jag ville ha något gott,något fresht...och ville inte gå till butiken för att söka det,så jag får vänta och vänta,här står tiden stilla,men den som väntar,väntar alltid på något gott...


denna gång ärtskott,oj så jag älskar ärtskott,det är som en bit av sommaren mitt i vinter...hur goda som helst!Och nu räcker det inte läge mera så kan jag klippa av dom...äta som så,lägga i sallad eller varför inte på en bit äggvite bröd..

Och nu sitter ni som frågetecken,vad i helsike är äggvite bröd???-jo det är äggvita uppvispat precis lika som marräng,fast utan socker,utbrett på bakplåtspapper som bröd,och gräddat i ugnen 220*c tills torra(lite ljust gyllenbruna),dessa kan man smaksätta hur man vill då man fått uppvispat dom,t.ex. med sesamfrön,chili eller oregano.

Orsaken till varför jag äter dom är den: jag är en grym bread-aholic,jag äter faktiskt hellre bröd istället för mat,och detta har hållit på i så många år att min systerson sade: "du kunde ju äta ett helt bröd på en dag,en morgon,då vi var små"...med ett helt bröd menas då dendär hela limpan...

Då jag flyttade hemifrån,och inte alltid fann tid att laga mat,slängde jag 3-5 smörgåsar i mej istället,enkelt och mätt blev jag ju...så,nu försöker jag alltså bli av,eller åtminstone minska,ett begär,nämligen begäret efter BRÖD!! Detta klassifieras  för mej lite som att säga åt en alkoholist att han inte får dricka alkoholet som står färdig dukat på bordet..

Men tillbaks till tid,Någon som verkligen får tiden att stå stilla,och njuter av det,är vår lilla kille!
Han kan sitta i tio tals minuter bara och titta ut genom fönstret när träden gungar,eller hans favorit för tillfället...då det snöar!
Hoppas ni också hinner finna en stund som ni kan sätta er ner och bara njuta av att tiden står stilla!

9 januari 2012

Främling

Även då jag bor på ett höghus område,har vi en underligt bra kontakt när det gäller grannar,vi pratar med varann,vi har en del fester tillsammans...men...jag känner även en del av grannarna på andra sidan vägen.

Huset på andra sidan ligger så att halva vår lägenhet är rakt imot det,så man ser ju vad andra håller på med,bara som man tar en blick ut.

En granne är ute på tubak enormt ofta,en annan sitter alltid mitt på golvet och kollar tv,en tredje kommer ut och kollar läget imellan på balkongen och möjligen vinkar åt mej då jag sitter här vid datorn...man blir van med dessa,dom vet vad jag gör och jag vet vad dom gör,och på så sätt stör det ingen...vi vet att vi har våra egna stunder(stunder man är lite nuts) men bryr oss inte något extra,men sen...när det kommer någon ny,någon som då inte är van vid vad vi håller på med,eller vi vana vid vad den håller på med...som härom dagen,tubaks grannen hade en brud hos sej,även denne rökte ofta och medans hon satt där ute på balkongen kollade hon in till oss hela tiden...hon var en främling åt oss lika mycket som vi för henne,det är i sådana !tillfällen man tar ner gardinerna.
När man blir van med den andra är man ju mera sej själv...men med en ny är man ju mera försiktig

8 januari 2012

Ute är vackert!

Kan jag uttrycka mej på något annat sätt än ÄNTLIGEN har snön kommit,vi har spenderat dagarna två utomhus,med pulkka/stiga och med bil...
Yngsta sonens första tur i pulkka...och även denna gång gjorde jag det som första gången med äldre sonen(3år sen)..pulkkan av denna modell är enormt snabb på att välta,krävs inte mycket ojämnhet så vips...omkull,tyngdpunkten är högt uppe och ner till är den lång och smal...så jo,stackarn fick sin första snö tvätt i ansiktet,som tur var ändå reaktionerna snabba och han blev främst bara rädd.

Äldsta sonen har funnit the need for speed,snabbt skall det gå,nerför backen med en väldig fart...vi försöker dock hålla honom i halva backen,för hela vägen uppifrån går det faktiskt jätte fort,fastän han klarar av att styra och bromsa väldigt bra är det kanske bättre att öva upp kunskaperna på lite lägre nivå.

Idag var det biltur som gällde,med minus femton grader ute passade det utmärkt och vist var det vackert även idag!

7 januari 2012

tyst å stilla

är det på bloggen för tillfället,det har nämligen snöat,ja ni läste rätt,vi har ett litet winter wonderland hos oss...inte alls något att klaga över,så vi spenderar dagen i pulkkabacken,samt ute på promenader...allt är härligt tyst och på något sätt även stilla...

4 januari 2012

Frys tömning

Det är sommar,jag plockar bär,svamp,frukt,ja,allt man kan tänka sej,en del blir sylt,en del blir safter,något saltas annat läggs in på annat sätt,men ändå hamnar en hel del i frysen,och den blir bara mer och mer fylld ju närmare sen höst vi kommer,man köper förstås även hem sådant som är mera för liten slant,t.ex. bacon,bröd e.t.c!

Jag måste ju klara mej över vinter (och ifall jag glömt köpa bacon),för banne mej om jag hamnar köpa något så enkelt som en påse jordgubbar från butiken,ja då skäms jag ju...(mäniskan har ju blivit helt för lat av sej)

Okej,så kommer då vintern,det görs krämer,soppor,såser och allt det där goda...men ändå inte tillräkligt ofta,mittiallt vaknar jag upp "Härregud,det är redan januari/februari,snart är det sommar och nytt skall in..."
Då blir det en frys tömning,stora partier skall ut,och det skall ju göras något av dom också,att slänga är ju att lämna äpplen på träden att ruttna.
Denna gång vid frys tömningen fann jag följande: en halv påse potatis/lök blandning,bacon,mangold och trattkantareller...av det blev det middag och paj,en frestelse av ovannända ingredienser samt paj med bacon,mangold,svamp,kokt ägg som hittadest i kylen,några tomater och en halv lök,och är riktigt nöjd med resultatet...nu ryms där en hel del nytt igen...och jag som inte hunnit till bären änn.

Förstår inte..

Jag "vaknar" alltid upp då sönerna lagt sej,det är ju min tid som börjar då,tiden som jag kan göra vad som helst med utan att bli störd, energin växer helt enormt och sedan har jag svårt att få mej i säng,så jag är uppe ännu runt två på natten.

Sen när jag äntligen lagt mej och somnat,då kommer sambon hem,och berättar han då något som hänt under hans "dag" på jobbet när han ger mej en go´natt puss så blir jag förstås inresserad och stiger upp för att få höra mera...nästa gång jag lägger mej är klockan runt halv fyra,kanske halv fem...och åtta tiden vaknar första sonen...detta resulterar i att jag känner mej grymt trött en tid under dagen,men ändå inte så trött att jag skulle vilja lägga mej ner för att vila.

Och så är det följande kväll...igen,energin höjs to the max och jag är igen uppe lääääänge...jag förstår inte,tar inte detta slut?det har ju ändå hållit på i någon månad redan...

3 januari 2012

omändring

Något som ändras ofta är utseendet utanpå tackan(the fireplace),det blir påskpynt till påsk,sommar blommor på sommare,höstlöv till höst...ja,ni förstår biden!
Så nu när julen är förbi och adventsljus och annat förts bort blev det ju enormt tomt,och jag försöker att inte ha det lika som förr,lite omväxling gör livet lite mer intressant!

Jag funderade och funderade,lyfte fram,tog bort,satte nytt,hämatde mer...men efter någon halv timme var det klart,såhär ser den ut nu...
Det blev väldigt enkelt,en ordentlig motsats om man ser på gamla bilder där man proppat fullt med saker på den...
Utanpå finns nu enbart den gamla brickan jag målade mattsvart,två små älghorn,ostkupan med kalender mojengen i...och fast på brickan är en magnetknipa med korken från bubbel flaskan som öppnadest på nyårsafton!...och duken,men den är oftast där!