http://www.xmasclock.com/

11 september 2013

Svalare= behöver tofflor

När det blir svalare ute vill man gärna dra på sej något på fötterna,jag kan inte sticka men virknålen går ganska så bra redan.

För många år sen fick jag tag i ett par tofflor som min momi hade virkat och ända sen dess har jag själv haft en tanke på att göra några som liknade..originalet gott folk får ni se här:


Hur man virkar såna har jag dock inte lärt mej änn,men tänkte att det går säkert minst lika bra att virka (surprice surprice) lite mormors rutor och fixa till ett par för svala dagar..

Jag har försökt mitt bästa på att ta bilder och rita bilder för att förklara så gott som möjlight hur ni själva skall kunna virka till domhär.

För ett par tofflor i storlek 39-42 behövs det 5varv i mormors rutan och ett garn i storlek 4 och en virknål i samma storlek. Färg är förstås valfri.
Om man inte minns hur man virkar en mormors ruta kan man gå in på youtube på t.ex. Denhär videon.

Lets go... börja med att virka 8st mormorsrutor(ena tofflan),efter det är det dags för fastläggning.

Steg 1: Sy fast 4st rutor i varann så det bildar en hel stor fyrkant.

Steg 2: Sväng om så att avig sida blir uppåt och lägg en ny bit utanpå på övra delen,sy fast den i yttrekanterna och sedan svänger du upp biten till vänster och fortsätter sy..

När båda sidorna är fast sydda med den nya biten överom ser det ut såhär,steg 2 är klart.


Steg 3: en ny bit läggs utanpå den som fortfarantde är ensam,det vill säga lägst ner(detta är även hälen),denna del skall sys fast enbart i yttekanterna,INTE i mitten!

Steg 4: vik ner på hälften den lappen du just sydde fast.


Steg 5: lapp nummer 7 skall fastsättas mellan den bakre vikta lappen och den vikta lappen på sidan från steg nummer två.Men enbart sys fast på ena inre sidan och ena yttre sidan,inte alltså runtom.

 Enklast är att lägga den utanpå och sy fast den på dom två sidor som skall sys..

När du är färdig med den kan du vekla upp den och då skall det se ut såhär!
Nu är det endast ett steg kvar och så är den klar.

Steg 6: gör lika som steg fem men spegelvänt.


Steg 7: är den färdiga tofflan utplattad från sidan sett,ser din ut lika som denna(eller kanske bättre) så har du klarat av det hela och kan vara glad över att du har bara en till att göra så fryser du inte när du går omkring hemma i dina super hotta nya hemgjorda tofflor...en socka i är också helt okej att stoppa på om man tycker att det drar mellan tårna...

2 kommentarer: