http://www.xmasclock.com/

30 juni 2013

Som om det var igår..

Det känns som om det var igår,då man första gången åkte Sverige båten,man minns havet eller kanske det bara är bollhavet man minns..man minns båtar,stora båtar..


Det känns som igår då man första gången förstod att man är storm förtjust i Stockholm..


Att man sedan var där igår gör saken ännu bättre,på Stockholms promenad med den äldre sonen.
Vi började vid Myrorna,där fyndade vi inget så vi fortsatte in mot stan,på Granit(som nu även finns i Helsingfors) fyndade vi fyra små flaskor,ypperliga till kräftskivan och snapsen..Från Granit gick vi kors och tvärs,tittade på en massa olika saker och upplevde så mycket vi bara hann,sonen är garanterat lika förtjust som jag är i denna dag.

Vi kände dofter,en massa underbara dofter,vi var inne på NK´s Tehandel och att komma hem utan något är svårt,här fastnade två olika teen och dofterna för mej tillbaka till NK´s julte,som om det var igår jag fick det...


Tack vare lite tips från Tant Emma hittade vi till Blasieholmstorg


där dom har Loppis på weekends kl.10-15,härliga saker till salu men en sak jag inte kunde komma hem utan var en Kockums emalj mugg i min färg grön/gul,fick den för ynka 60kr,inte helt fel.


Det känns som igår när man ville vara som Pippi,lika stark och göra allt detdär man inte egentligen skulle få,som att hänga i lampan överom köksbordet..sonen fick dock en lite mildare första bild av Pippi då hon fixade snabbt som blixten fram ett balongdjur av en ordentligt utvald färgs balong..


Påväg hem fick vi(jag och sambon) uppleva en dröm vacker solnedgång och lärde oss att det inte alltid händer bara på film,utan solen går faktiskt ned väldigt snabbt..



Det känns som om det var igår vi träffadest,du och jag..fastän det i verkligheten är närmare 8,5år sen,tänk va tiden går...

Det känns som om det var igår då det verkligen inte gick som i filmerna,ni vet allt över romantiskt som händer med knäböjningar och allt...men vänta,det var igår...igår då vi förlovade oss i Stockholm...





Som om det var igår,då Stockholm blev en ännu mer förtjusande stad med mera mening i mitt hjärta.

27 juni 2013

Sommar,sommar,sommarlov

Hallå på er,länge sen sist,jag vet...även nu så tittar jag bara snabbt in och visar lite bilder från sommarlovet(fler kommer sen..),vi njuter till 150%,vi har det med andra ord riktigt roligt!!

 Vädret har varit så vackert att man kunnat ha byket ut å torka nästan varje gång.

 Vi har haft sommar picnic på den ny sydda filten med dynor och allt vad som hör till.

 Killarna har haft en kompis på besök och lekt vatten lekar.

 Måsen i skärgården har en unge kvar och den vaktar vi alla så ingen skall ta den..och mat,ja mat får den..

 Tror bestämt den skall heta Ludi-piip efter som den är så porös i dräkten och den säger ju nästan bara Piip.

 Vi har plockat smultron och även redan blåbär.

Vi har varit dy blöta så det runnit vatten igenom ALLA kläder när vi var ute idag och hoppade i regnet..sommalovet är härligt!

Berätta hur det gått för er,vad har varit bäst med sommarlovet hittills?

22 juni 2013

Midsommar 2013

Lugnt,skönt och vackert det är så jag kan beskriva midsommaren detta år och en massa god mat förstås.

Som vanligt var vädret ypperligt,så som det brukar vara på midsommaren,solen skiner det är härligt ljummet i vinden,fåglarna sjunger och man hör skratt och sång från olika håll.

Vi åkte ner till vattnet,vatten och midsommar är ett måste,utan det är det knappt någon midsommar,vi värmde den över 100år gamla bastun,vi sökte midommar  meijor(björkarna alltså),vi plockade blommor och vi bara var...så som det skall vara..

 Blommor från vägkanten,vackraste färgspraket minsann..

 Den bästa barndomsvännen och kvällen miss midsommar Lisa

 Maten,maten skall bestå av fisk,rökt,gravad,skomakarlax,sill och en massa tillbehör till..

 Att grädden inte ville bli tjock störde oss inte,vi hade på lite vaniljkräm iställe,lika gott det med..

 På midsommaren skall det metas och tydligt blev det lite fiske lycka..

 Vi myste i kvälls solen..

..för det var bara en underbar kväll så fin..


20 juni 2013

Husmorstips

Skall det städas lite inför midsommaren?
Lämna alla underliga kemiska produkter i buriken och ta hem en flaska ätticka istället.
Jag blandar en del ätticka med 4delar vatten i en dusch flaska,sprutar det på allt från spis till micro till badrummet ja även tvättar jag fönsterytor med det..låt det bara verka en tid på riktigt smutsiga ytor..lovar att det lossnar i ett huj och lämnar en vanlig neutral doft efter sej.



19 juni 2013

Ljud,kamera,varsågoda!



Det spelas in film,filmen handlar om Onneli och Anneli,två flickor som hittar en knippe pengar på gatan och som i en saga får köpa ett drömhus för bara sej själv..Onneli kommer från en stor familj och är det mittersta barnet,Anneli kommer från en skild arbetsnakoman familj och är det ända barnet,barnen får dåligt med uppmärksamhet hemma och är fulla av iver att bo ensamma,tillsammans då di är bästisar.


Att filmen spelas in i Lovisa är super roligt,här kommer scenerna att fyllas av gamla häriga trähus,den fina badstranden och mycket mer vackra ställen,att få en sådan fin reklam för staden är mycket bra..tänk bara hur många barn som kommer att vilja åka till Onneli och Annelis hemstad på semester..Hjärtligt välkomna!


Filmen baserar sej på barnböckerna om Onneli ja Anneli som är skriven av Marjatta Kurenniemi,tyvärr tror jag inte den aldrig blivit översatt och finns därför enbart på finska.


Hursom helst,så har vi haft turen som så många andra lokal befolkade att få medverka i filmen,ni vet gå på gatan,springa förbi,sitta stilla...en härlig upplevelse!

Dagarna då vi varit med har varit riktigt fina. Att medverka som barn i en film är tror jag en ännu större upplevelse än om man gör det som vuxen,första dagen då vi var med var sonen mycket pirrig och visste inte riktigt om han skulle sitta stilla eller gå på toa,andra gången gick det redan som en dans då vi kände teamet som filmar,ett mycket härligt gäng.

Det finns så mycket olika dukar och skärmar på en filminspelning så jag t.o.m blev tvinnig,men dom gör väl sitt jobb..
Underbara färger kommer att synnas...i väntan på premiären i januari 2014.

18 juni 2013

Rabarber marmelad

Det doftar en blandning av söt och surt,det doftar kanel och vanilj,jag kokar rabarbermarmelad.
Allt man behöver är att plundra en väns rabarberplanterning om man inte själv har en(eller fråga på olika bytes formunar på nätet om man kan få rabarber i utbyte mot något annat),köpa hem lite goda ingredienser och sätta igång koket.



Detta behövs:

Generöst kilo med rabarber
4st kanelstänger
2vaniljstänger
500g socker
konserveringsmedel

Skala rabarbern och skär den i små bitar,lägg den urskröpta vaniljstången med frö och stång i en kastrull,kanelstången och rabarbern utanpå,låt koka tills dom går sönder,rör då och då.

Under tiden kan du förbereda glasburkarna,jag brukar bara ta det flytande konserveringsmedlet och hälla  en skvätt i en av glasburkarna,tvinna runt så det kommer överallt i burken,hälla det överflödiga i följande burk och upprepa tills alla mina burkar är klara.

Nu när rabarbern kokat sönder kan man lägga i sockret(syltsocker kan också annvändas),Låt koka upp och kom ihåg att skumma av.

Häll den färdiga marmeladen i burkarna och vrid fast locket genast så det bildas vacum i burken,ställ därefter svalt.

Kan njutas med glass,med plättar,med ost...låt fantasin flöda.

P.s om det inte lyckas som marmelad så heter det ju sylt *blonk blink*

Det är alldeles för fint.

Idag skulle jag ju göra en massa omändringar här inne,men vädret har varit alldeles för fint för att ta itu med sådant(och dagen är ju inte slute för den delen heller).Vi har varit ute i flere timmar igen,fört kaninen till sommar stället nu när det blev varmt och hämtat hem en stor knippe rabarber,hängt upp byket ute på sträcket och tagit in en massa d-vitamin..

Det ser uta att bli en vacker kväll idag..hoppas lika vacker som den för några veckor sen..


17 juni 2013

Min lilla Baby blir stor.

Hjälp,tiden går så snabbt,själv har man fastnat två år bakom..men mittiallt är den där,som en påminnelse om att tiden står inte alls stilla.
Imorgon blir min lilla baby stor pojke och flyttar till eget rum,jag kommer att sova ganska så ensam i sovrummet(eftersom sambon mer än ofta somnar på soffan och jag har inte hjärta att väcka honom)..

Tillika som det känns lite små nervöst är jag extremt uppeggad över vad som skall fixas,det blir ju att göra lite inrednings jobb då man flyttar till nytt rum och på det gamla stället skall det blir något riktigt fint hemgjort och nytt.

Denna knut kommer att se riktigt annorlunda ut efter 24h eller lite på..


Håll er i skinnet :)

14 juni 2013

Hur blir det så olika..

Ibland undrar jag hur vi kan se på saker så olika,fundera på så olika sätt..fast det är så lika!
Som tillexempel i en serie med numror där du ska uttala dom två sista nummrorna,där säger en del av oss t.ex. fem sex och en annan säger femtisex.

Eller som med dialekter,beroende varifrån du är uttalar du olika,fastän du är från grannkomunen så blir det redan annorlunda,här säger vi "putetär",medans dom i Borgå säger "potetär"...och inte att tala om pamppas "peron"...och "potaattis" i Helsingfors där allt skall uttalas med högsta finheten.

Och samma gäller även pålägg och toapappret,jag kan inte äta en smörgås som är med pålägget åt fel håll utan att känna att detär lite dumt,ni vet om osten ligger utanpå skinkan..osten skall ju vara under.Eller om jag i misstag gör en semla åt fel håll,så att salladen och pålägget ligger uppåner när jag slänger på locket av semlan...nenej,då skall detändras om,fel är fel...men rätt för någon annan..var skall då smöret vara på knäckebrödet? på den håliga sidan eller den släta?

Med toa pappret är det exakt samma,går pappret längs med väggen kan man inte annvända det innan man svängt det,så att pappret kommer imot en då man drar i det.

Och något som verkligen gör illa är när man hör orden "det är så gammalt ingen vill ha det",där är tankesättet riktigt illa,med traditioner och kärlek finns inget gammalt,tänk vilka minnen det bär med sej,det värmer hjärtat dubbelt så mycket om man köper ett skåp på ett gårdsloppis där försäljaren berättar att det var dennes morfar som byggt skåpet under kriget,att köpa ett skåp på ikea är verkligen inte av samma värde..historier är kärlek och spänning,inte smuts och äckel..

Att vi funderar olika pågrund av olika åldrar är ju helt klart,men att det går tvärtom i tankesättet gör mej förvånad,ett mycket bra exempel kan jag ge från eurovision song contest,där min far var grymt förbannad över det dåliga beteendet vårt lands representant hade,att kyssa en av samma kön är bara självklart fel och borde förbjudas vid lag,medans min härliga barndomsvän som fyller
89år i sommar tykte det är absolut okej,alla har vi rätt till kärlek och bibeln säger så med,därför borde nog alla få gifta sej...i min ålder är det redan helt eller ska vi säga relativt ok att vara gay,så det att en generation många många år äldre är av åsikten att homopar skall få finnas gjorde mej väldigt förvånad,hur olika generationers tankesätt är så olika..

13 juni 2013

Tidningen med lugnet

Jag finner bara mer och mer härligt med denna stad här finns mycket fina ställen,en massa evenemang året runt,stora som små...men en av dom bästa med staden är då det kommer ut tidningen "småstadsliv Pikkukaupunki",den är fylld av lugn,ideer,inspiration och saker man kanske inte ens visste,Tack peak press för att ni är så duktiga och ger ut en härlig läsupplevelse 2ggr i året...den värmer varje gång man tar den i handen.

Och inte att glömma,om ni själv inte bor innom utdelningsområdet så kan ni beställa/prenumerera på tidningen HÄR eller så kan man läsa den elektroniskt HÄR

Något som även jag finner roligt och positivt med tidningen är att den inte är enbart på finska,en härlig lite röra av dom båda inhemska språken...för att hålla svenskan i liv.

12 juni 2013

Minnet av varma smörgåsar

Ibland,men dock mycket sällan brukar jag göra varma smörgåsar till kvällsmålet,någon gång riktigt ordentliga sådana och någongång en lite snabbare och enklare versioner.

Minnet av varma smörgåsar kommer från barndomen,då vi nu och då var uppe och hälsade på till ett ställe vid namn Tervas,där blev man bjuden på varma härligt goda smörgåsar(den med köttfärssås var favoriten) av frun i huset..men inte varje gång,så redan därifrån blev det lite som en "lyx" grej.



Lyx,med lyx från barndomen menar jag mest just domdär lite annorlunda mat relaterade sakerna,som man inte hade hemma av...eller sådana det inte gjordest hemma av..

En annan lyx grej är gula tomater,en annan fru hade alltid med sig gula tomater till midsommaren,det fanns ju bara röda tomater trodde jag,men så kom hon med gula(nu finns det även gula tomater på min balkong),solmogna gyllene tomater,bara att skiva och stoppa i mun.

10 juni 2013

Husmorstips 10.6.13

Allt är så grymt besprutat och om ni trodde att det hjälper att bara skölja av era grönsaker och frukter så trodde ni ganska fel,besprutningen är verkligen ordentligt åtsittande och iställe för att skölja så skall ni tvätta dom.

Jag gör såhär.

Lägger 1del etticka i 7delar vatten,lägger i mina grönsaker och frukter och låter dom ligga där i mer än 10min..ni kommer att se hu mycket äckel det börjar komma upp på ytan,efter det kan ni ännu skrubba av dom som klarar av det.

Jordgubbar och blåbär går även bra att göra såhär med,men är dom ekologiska så behövs det ju inte...och så förstår ni ju att bananer och meloner kanske int behöver denna tvätt för ni äter ju inte skalet..

Synd detdär med vindruvorna,som det int hjälper fastän man tvättar om dom,dom är lika smutsiga på insidan som utsidan..borde lämna bort dom från inköps listan helt och hållet.

7 juni 2013

Husmorstips 7.6.13

Ni minns säkert för något år sen tillbaka då det var inne att köpa stål tvål,för att tvätta bort löklukt från händerna...vilket slöseri av pengar igen...

Ni har säkert hemma det som går exakt lika utmärkt.Ett vanligt decilitermått i metall,med den i handen under kallvattenkranen och det funkkar just så som dendär tvålen.Smart va..


5 juni 2013

Blått i mina ögon

Jag gnuggar och gnuggar mina ögon,här står jag i köket och tittar på mina rosor som just börjar gå på sista versen...vissa är hel vissna medans några få ännu är i vacker skick...men något tar i mina ögon lute extra,kan jag se så fel?
En av mina röda rosor har börjat få en vacker blå,ja kanske lite eldblå färg runt kanterna...jag hämtar min kamera för att föreviga denna snygga färg,efter lite knäppand med inställningarna får jag den att fastna,på bild alltså...jag såg inte fel...eller...?


4 juni 2013

Det bästa..

Det bästa med sommaren är när man vaknar av sej själv tidigt på morgonen,man drar sej ännu en stund i sängen och stiger sedan upp för att börja morgonmålet,att baka lite färskt är aldrig fel.

När sedan alla andra sakta börjar få sej ur sängen kan man tillsammans njuta ute på balkongen där solen inte ännu har kommit för att göra allt gassande hett.

Där kan vi sitta länge,läsa tidningar,beundra det gröna,höra hur måsarna skriker ytterom,hur någon går förbi och skrattar...bara vara,du och jag...efter att barnen sprungit iväg för att leka..

Nybakta tekakor,härligt kaffe med en massa crema,kall äppelsaft och pålägg i massor,det är en äkta skön sommar morgon.


3 juni 2013

Återvinning av Grillen

Det har länge stått en gasgrill lite i skymundan och bortglömd nere i vår skärgård...sommar utan kålgrill luktar ju inte sommar,håller ni med?
Jag vet att kål är förståss inte det bästa kanske att annvända men vi brukar även ha kottar med blandat för att göra det lite "renare".

Hur som helst,nu denna sommar fick gas grillen komma med ut på stranden,varför  annvända den enbart till gas och släpa runt på en tung gasflaska när man...hahhaa...kan slänga kol i den och annvända den helt som en vanlig kål grill.De ni!

Nu får alla mat tilika när det finns två grillar att grilla på..


Hej nu tycker jag att ni lämnar datorn en stund och beger er tillbaka ut,sommar väder!!!!