http://www.xmasclock.com/

30 juli 2013

Vernissage en lördag kväll

Min första tanke när jag klev in i boden till vernissaget var:
1,jag är helt för tidig(som vanligt)
2,oj,här var mycket mer färg iår
3,wow vilket detaljjobb...

Efter det kom det obligatoriska "hej,grattis va roligt..."ni vet..Jag ville vara lite annorlunda igen så jag kom med en burk hemkokt blåbärsmarmelad till dom sköna konstnärerna som dom får sitta och dela på endera bara med varann eller i mera skönt sällskap.
Men jaa,färg och detalj låt mina bilder förklara..

Johanna Lindh hade en massa färg i sina tavlor med tanke på förra året då det kändest kanske lite mera dystert,här syns en del av det vackra hon åstadkommit på under ett år.
Ett år..får mej att undra hur spänt det måtte ha varit för flickorna att komma med nya verk,ett år går väldans snabbt och ännu snabbare då man har en deadline,men snyggt blev det ändå.


Och Jonna Halli,jag vet knappt var jag skall börja eller vad jag överhuvudtaget skall säga,detaljerna är så otroliga,så spännande och så fantastiska att det knappt går att förklara utan ni borde ta er ner till skeppsbron till klassiska båtars boda,där utställningen finns ända till den 11.8.13 och se för er själva.


Man ser så mycket nytt varje gång man tar sej en titt till..eller hur?


Massor av människor var inbjudna och vi hade det mycket trevligt ytterom boden,där vi spenderade hela kvällen till musik från Saltbodan Radio.


Under kvällens lopp kom även den ena efter den andra "såld" lappen upp,härligt!


Jag i mitten med dom båda mycket duktiga konstnärerna Jonna och Johanna,tack ännu för en trevlig kväll och grattis i massor!!

27 juli 2013

The Love of beard

Skägg eller inte,det är upp till var och en eller hur deras flickvänner/fruar vill ha det ;)

På facebook finns en sida som är för alla skägg älskande personer(kolla in den HÄR),där är pågång tävling för best "beard of summer" i kategorierna under ett år och över ett år.

Jag kan stolt berätta att från vår härliga lilla ljuvliga stad är en kandidat med i över 1års kategorin och här kan man nog faktiskt rösta för skägget men även för hans otroligt stiliga stil...låt mej presentera Thomas Pitkänen

Gå in och rösta,bara för att det är roligt om inte annars ;)


26 juli 2013

Förbud på Te köp

Jag tror att alla personer har en svag punkt på något i konsumeringsvärlden...något vi köper hem bara för att vi tycker så mycket om det eller vi "kan bara inte leva utan det" eller "ifall det tar slut"..,det kan vara godis,bröd,frukter,kaffe,safter,glassar,färdiga såser...ja vad som helst helt enkelt,varje gång vi går förbi kollar vi om det kommit något nytt fastän det vi har hemma inte skulle vara konsumerat heller.

Vi städade lite köksskåpen med fästmannen en kväll och då blev det mittiallt förbud på Te köp,-vadå?

Han hade lixom inte reagerat förut på mängden av te vi har hemma,sånt vi(läs:jag) har köpt och sånt vi har fått..en massa goda sorter..och helt enkelt en massa te.


Jag tog för nöjets skull och vägde hela allt och minusa det med vad jag kan tänka mej att paketen kan väga och konstaterade att -Ja,vi har en massa te hemma..hela 1kilogram och 82gram...vill nån komma på te-party är det bara att hojta till...

25 juli 2013

Kär med första ögonkastet

Jag trodde påriktigt det inte kan hända,att man blir kär med första ögonkastet men det går..åtminstone då det gäller något gammalt vackert.

Igår var jag på Loppis runda med min väninna Moa,med en femma i plånboken gör man förstås dom bästa fynden..men dom är alltid mycket dyrare just då.

Vi gick in på det mycket städiga Loviisan Suurkirppis och efter en stund såg jag den,lampan som skulle vara bedårande på min takka i världens vakraste gula färg(bilden ger en lite "bleschu" färg men tänk er knallgul)..men för 15€ fick den stanna kvar och troligen var det meningen,universum försökte säga mej något utan att jag visste om det.

Vi fortsatte vidäre till ett härligt loppis på en innergård i stan som heter Aitta-kirppis(Bod-loppis),det är i en gammal boda som namnet säger och mycket intressant då man hamnar att lite gräva för att hitta dom bästa varorna.
Och det var där,på hyllan högst uppe,längst bak,i mitten som hon stod med sina "systrar",en äkta matryoshka.
Det var kärlek vid första ögonkastet,deffinitivt...jag sökte upp försäljaren och frågade priset på dockan..trettio euro...jag hade på känn att den kommer att ha ett högt pris men trettio euro var ju billigt och att den ännu är från sovjet unionens tid gör den ännu mer värdefull...jag kunde bara sucka..

Vi fortsatte vår runda i boden och en stund senare kom försäljaren tillbaka:"om du inte har pengar nu,så kan jag nog lägga den åt sidan åt dej imot en tia..eller t.o.m en femma,för jag ser på dej att du kommer nog efter den,kan du komma på fredag?"
Jag funderade ännu engång..vi gick till bilen,satte oss in...och jag ringde mamma,berättade att jag hittat henne,matryoshkan jag sökt,Mamma blev nästan lika glad som jag och ville hjälpa mej på traven..jag har ju ändå födelsedag "snart"...

Idag är hon hemma,alla tio av henne,Ja,ni läste rätt,10STYCKEN!!!


Endera älskar man dom eller så hatar man dom...nu har jag mina och fler blir det inte,jag är hel nöjd...nu ännu dendär lampan...hmmm....




24 juli 2013

Morgonmål i gräset

Vilken underbar morgon det var idag..vi steg upp sent med killarna,packade kallkassen full med godsaker och begav oss ner till närliggande park för att träffa härliga Miss H och Miss J,denna morgon blev det morgonmåls/brunch picnic(eller skrivs det picknick?)


Utbudet var det verkligen inget fel på här fanns fyllda batonger,närodlade körsbärstomater,vindruvor,vattenmelon,bärsallad med lemon curd sås,maränger,en maräng/banan surprice,kalkonfyldda tunnbrödsrullor,chips och rabarberbulla och såklart kaffe och annat drickbart.

"Dom hade lovat bättre väder" sjunger Thomas Ledin,ja,dom hade lovat 26 grader och sol...det var just under 20 sträcket och mulet,men när vi funderade efter så var det faktiskt riktigt skönt,kanske det bästa vädret till just detta ändamål,då håller ju födan mycket bättre och man själv för den delen..

Nu kommer vi till den delen som "du får inte lägga detta på facebook"...imellan har man kameran på rätt ställe i precis rätt ögonblick,fröknarna smakade på krusbär och konstaterade att HUUUUU va de va surt!!!!

Denna bild är bara så bra att jag måste ju få lägga ut den på något av dom sociala medierna och valde nu då denna...Ärligt,det drar i era smil band nu :D


Vi fick ge oss från gräsmattan lite tidigare än planerat då dom hade valt att just denna dag klippa gräset där och vi ville ju inte störa andras arbete,plus att vi hade ju ätit klart...så vi begav oss vidäre..

Tack för en igen super god upplevelse...och solen skiner ju alltid där vi är,det är fast i attityden!

Pssssst!!!
Ett litet tips för varma sommar dagar när kalla drycker är det bästa som finns...Häll vatten i en flaska och ställ i frysen övernatten,på morgonen är det bara att blanda valfri dryck i och ta med flaskan,den hålls kall i flere timmar.


Fizzy drink på hemgjord vinbärssaft och sprite och iskanten förstås.

23 juli 2013

Hjälp,Jordgubbsfläck!!

Hur man än försöker äta fint,så händer det..att man spiller.
Jordgubbsfläckar är sjukt enkla att fixa bort..två steg..inget mer.

 Ni upptäcker fläcken och blir alldeles till er(som alltid)sedan börjar ni fundera på allt ni kan..hur skall man få bort den?

 Koka upp vatten.


Och häll det heta vattnet på fläcken,borta! Det heta vattnet söndrar det röda pigmentet i jordgubben..

Kolla dock före att det inte är ett plagg som kan ta skada av hett vatten..

Enkla husmorstips.

22 juli 2013

Det är som om det är så det händer

När man har för många tankar som tvinnar i huvudet finns det inget bättre för mej än att gå ut i skogen,det är som om det är där det händer,detdär magiska som gör allt lugnt..terapi av bästa sort.

Nu kan jag glatt dela med mej av veckorna som gått..vad vi gjort,vad vi upplevt..

 Vi har varit på forntidsmarknad,där fanns en massa intressant,men egentligen sådant man varken behöver eller så sådant man kan göra själv..upplevelsen att se alla klädda i den tidens kläder var ju däremot riktigt roligt.Läs mer på den lokala tidningens sida Här.


 Marknanden hölls på Bastion Ungern,bakom muren..

 Natten mellan måndag och tisdag förra veckan var vi på tält utflykt,något som varit på önskelistan sen vintern av den äldre sonen...allt gick suveränt,båda killarna sov i 13h,friskluft gör det.

 Det var onsdagmorgon,telefonen ringde då jag satt med mitt morgonkaffe på balkongen...kaffet fick bli...nu skulle vi få träffa Ira.
Den dagen blev fylld av bra energi och nya vyer...Det är fast i bekantskapen hur man känner sej,garanterat!

 Vi har befunnit oss en hel del i blåbärsriset,hemplockat redan ca.10l,vi har avnjutit blåbärsbulla samt kokat sylt och marmelad..mera om det senare..

 Den bästa Lisa fyllde 89-år,vi var där och gratulerade och spenderade dagen..

 Flickorna från lågstadiet..den traditionella sommarkvällen blev av i år igen,detta år utan Hanna,men ack så roligt det ändå var.


Jag bjöd på något salt och något sött,det saltiga blev skink och bacon snurror samt en gubbröra på mitt vis med polarbröd..faten blev tomma,alltså dög det ;)


Det söta..ja här blev det något nytt för mej,jag har aldrig gjort denna och ville pröva,Pavlova..med egna tvistar blir det alltid "lite" bättre,slängde recept boken i väggen efter att det inte lyckadest med fösta gången,gjorde det på mitt sätt and voilá,done!
Pavlova med lemon curd,grädde och en massa färska bär.

 Vill man ha kaffe får man ta i...alla flickorna ville prova att mala kaffe,något som är sällsynt i dagens hushåll,men garanterat ger upp till något annorlunda att prata om..


Tunga moln här farit förbi under denna vecka som gått,fastän det kan kännas slött med vatten lite nu och då så är det ändå riktigt fint.


Uppe på landet har det blivit tillökning,sex stycken gudomligt söta små kyklingar sprang omkring och jagade en och samma fluga...entertainment to the max.


Att det är sommar kan inte misstagas,sommarhästarna har kommit till skärgården,äldsta sonen är överlycklig.


Vi tar in,allt vad vi kan...även genom att dofta på mofis tomater..


Eller genom att titta ut över havet,höra måsarna skrika,vattnet som sakta rör sej och gör kluck-ljud mellan stenarna.


Vi äter frukost på sängen och ser på inredningspogram tillsammans,inget fel där inte..


Hallon,sommarbär,allt skall plockas in inför vintern,så man kan tänka tillbaka sedan och minnas hur vi stod och plockade med fart innan regnet skulle komma,blev vi våta?-ja lite grann..

Och släpärter..av egna ärter..jag brukar koka dom och sedan lägga på smörklickar som får smälta medans man drar i sej av härligheten..tilika som man äter dom märker man att det börjar gå mot hösten...snart är det kräfttider,mera svamp tider,snart skall landet svängas om...och,..ja...sen börjar det om igen,allt det roliga man kan göra under hela året...för att glädjas till rästen av året...minnen,det bästa som finns!!

21 juli 2013

Super tråkig,jag vet..

Alltså förlåt för att inläggen kommer med så enormt dåliga mellanrum,det är bara det att det händer så mycket i livet just nu att jag knappt kan få en ända tanke att samla sej innan nästa åter dyker upp och ändrar den första som var ganska lik den sista som kom för att stanna men försvann i hasten av tanken nummer 25 av börjandet...???? Ja exakt..så tvinningt är allt just nu.
Så jag vägrar att lägga in något innan jag är lite mera okej med mej själv.

Kan dock lova er att en massa trevligt händer mellan varven av mina tankar och vi har gjort en massa trevligt under dom senaste veckorna..att hållas igång får en att tänka på annat..

Ingenting att bli orolig för allt är ändå i sin ordning...

Här skall ni få lite vacker lugnande musik från det härliga 20-talet

Until next time..


19 juli 2013

Sommar sallad

Det blir oftast ätit en massa gott på sommaren,även ganska mycket tunga maträtter,imellan tycker jag att det är riktigt skönt att stå över den varma maten i några dagar och satsa på något lätt.

Sommar sallad i min smak.

Vattenmelon i bitar
Avocado i bitar
tärnad feta ost
en hand full ruccola
nymalen peppar enligt smak
lite olja



om man vill lägga till en hönsfilé passar det fint...eller kanske jordgubbar...

13 juli 2013

Efter nästan 10år

Ibland tar det tid för att bestämma sej för vad man vill ha,i detta fall tog det nästan 10år,men nu är det klart och mycket fint.

Såhär såg det ut tidigare:

Ganka så vanligt med spegel överom sängen..lite hotell känsla eller sådär...

Men nu när jag äntligen kom fram till hurudan säng gavel jag vill ha och med hjälp av min händy-man till fästman så är den klar.

Efter bilder:


En säng gavle av härliga hö snejsor..och för detdär lilla extra kom den belysning på baksidan som kan ändras till otaliga många färger.



Nöjd är jag minsann!!
Hittar man inte vad man vill ha ä det bara att fixa det själv eller hur?..

11 juli 2013

Besök Lovisa

Att komma till Lovisa är verkligen inte svårt eftersom vi ligger bara ca.100km från Helsingfors österut,ta bilen med er,eller kom med båt eller bussen...ja eller är ni riktigt motions freakar kan man även ta cykeln..
Är ni lite spända på vad här händer så kan ni kolla in länken nedan.

Lovisa

Välkomna till Lovisa! En hälig sommar stad!

10 juli 2013

Husmorstips 10.7.13

Är ni medvetna om att när man dör är man fullproppad i kemikalier och dom flesta av dom är faktiskt diskmedel..jaa,diskmedel...huj..jag har svaret på det lilla enkla,att bli av med onödikt diskmedel som vi skuffar i oss..

Minska på dosen,det blir lika rent ändå.
Vi använder enbart 1/4 del av tabletten som "skall i för att det skall bli rent",det räcker precis lika bra och blir exakt lika rent som om man slänger i hela biten.


Diskar man däremot för hand är det viktigt med sköljningen,jag skulle absolut skölja under rinnande vatten istället för att skölja i en balja med vatten...kanske inte fullt så ekologiskt men man behöver ju inte ha vattnet att rinna i full fart..

Diska som vanligt men med mindre medel,spara pengar gör man ju också...i längden..

8 juli 2013

Ett Bröllop och en begravning

Livet för med sej glada och sorgliga stunder,att allt händer under mer eller mindre samma veckoslut är ändå mycket tungt,man hinner inte samla krafter innan man redan skall närvara på följande seremoni.

På lördag var det bröllop,min vän Micke fick sin Emilia eller kanske det var tvärtom(?)


Hur som helt så var det ett trevligt litet bröllop men vi skulle gärna ha sett brudparet lite mera närvarande än vad di var...det kändest som dom mera var på utsidan av fest stället än på insidan.
Bändet som spelad var mycket bra och garanterade plus poäng blev det,fint val...och ladugårdsskullen gjorde kanske att acustiken blev fin.

Att det inte var så mycket pogram var också helt okej,paret själv är inte så aktiva i att leka och speksa på det viset och därmed syntest inget sånt i festen,förutom en liten lek som hette "flytta till höger".
Bruden kastade i slutet även som traditionen hör till en liten brudbukett och gissa,är man "in it to win it" så är det ju redan klart vart den hamnar,så den står nu hemma hos oss :)



Vi kom hem sent från festen som var flere städer ifrån oss,så bara bilresan tog tid,jag sov lite små dåligt och var därmed hel trött hela söndagen,hann knappt ta igen mina krafter innan det var måndagmorgon och det var bara att börja göra sej i ordning för begravning.

Att jag säger barndomsvän får er att hoppa till,men alla mina barndoms vänner är härliga gamla tanter och farbröder(den ända barndomsvännen i min ålder är Joe),som jag lärt mej en massa ifrån,att en igen gick bort är därmed inte så förvånande men alltid lika ledsamt,man saknar absolut alla dom som kunde berätta om hur det var förr,dom som hade levt det,dom som visste hur man skulle göra,dom som var riktiga kungar på återvinning.


Idag har jag varit med och fört den härliga super positiva Eva till sin sista vila,saknaden är stor och det tar väldans illa att tänka på att jag bara två dagar innan hennes död hade planerat att åka och hälsa på,men livet förde mej annanstans och det blev inte av..sånt skall man inte tänka på egentligen utan bara komma ihåg hur många många fina stunder jag fick tillsammans med Eva under dom åren jag känt henne,det vill säga i nästan 27år.
Eva älska blommor och vackra fäger

Eva blev 89år gammal och hade verkligen sett en hel del i sitt liv,är man född 1923 har man fått uppleva tider då det fanns piga å dräng på större gårdar,arbete med äkta manskraft och mycket lite som gick med elektrisitet och inte att tala om krig...vi i dagens läge vet inget om dessa och vi tycker livet är tungt..se er dit solen inte lyser,säger jag bara.

Jag har många gånger suttit och hört på dom härliga historierna Eva berättade och skrattat med henne och åt henne för hennes humår var suverän,hon pratade aldrig illa om någon eller skällde ut någon..hon lärde oss barn att inte höra på svordomar med att högt säga "SEXTON" då nån svärde i vår närhet,hon undrade om vi "får ofta sådana annfall" då vi nös till...Eva var Eva,en sån härlig en kommer inte att finnas igen.



I oändlig saknad!


5 juli 2013

Jordgubbs tider

Det verkar som om alla jordgubbar blir klara samtidigt iår,men det stör inte mej egentligen,jag har redan fyllt min frys med en massa goda röda bär och kommer att lägga till ännu några..

Men med jordgubbar kommer även dendär "vatnnar i munnen känslan" av att baka en liten kaka och den kommer om och om igen,eller hur?


Och jordgubbs kakan skall serveras med nybryggt kaffe eller hemgjord saft och kakan skall definitivt innehålla vanilj av någon form,slurps!

Jordgubbs kakan,ett måste på sommarbordet.

4 juli 2013

Papper är roligt!

Tack vare Underbara Clara blev jag fast för några timmar i olika pappers projekt,jag ville bara för skojs skull prova på pappers asken hon gjorde i sitt tredje avsnitt av DIY serien på webben och ja,den var ju inte så svår,men efter det var jag lixom lite fast i nästan en timme.

Det blev två origami klänningar som jag hittade tack vare Craft and creativity´s blogg Och så blev det även en elefant..med elefanten fick jag faktiskt lite huvudvärk om jag skall vara riktigt ärlig.

Dessa fina klänningar är gjorda av Helena från Craft and creativity


Det roliga är ändå det att man provar något nytt medans man fördriver kanske lite extra tid och blir man nerverad är det bara att lägga åt sidan och prova igen lite senare.

Beskrivningarna på dessa är mycket bra även fast man får lite pausa för att hänga med,men det är ju därför paus knappen finns till.



Jag använde mej av helt vanligt färgat papper,vill man använda ett tjockre papper typ då scrap-papper så kan elefanten bli lite krånglig då det blir en hel del lager på varann..men annars går det riktigt bra med vilket papper som helst..
Här har ni nu tidsfördriv till veckoslutet ifall det råkar bli dåligt väder ute,hoppas dock att det håller i sej eftersom vi skall på bröllop i helgen...ha det bra och berätta gärna om ni försökt er på lite pappers projekt :)

Hugs!!

En sommarkväll med Moa

Spontant från ingenstans märkte vi en kväll att vi båda är lediga och att vi inte träffat varann på länge.
Jag och Moa bestämde oss för träff i det lite små svala vädret men ändå så varmt att man kunde sitta utan långärmat..om man inte är frusen...


Vi började som bestämt på Tuhannen tuskan kahvila,där det tydligt hade varit en brådskande dag men visst var där ännu kvar något smått och gott för oss.

Färskost-jordgubbstårta med vaniljsås

fylld semla(direkt från ugnen)

Att man får gott här är ju inget nytt och Fru Leena var sitt härliga jag som vanligt,ett café borde vara som ett hem och det får hon det verkligen att bli där hon går omkring barfota och pratar en stund extra med alla sina gäster.
Vi satt där och prata ditt och datt och förstås ville Moa höra hur och var och vad som hände då vi gick in i nästa steg av vårt liv,ni vet detdär som kallas tjejsnack.

Från cafét blev det ett mycket spontant hopp ett kvarter neråt till Ölvin,där vi satt i timmar och hällde i oss lite olika goda alkoholbaserade drycker samt åt gott igen...sommaren är till för allt gott inte sant?


 Ölvins papagallo glass är supergod,man nöjer sej sällan med en boll.


Lite småplock blev det när klockan gick mer mot kväll.

Vi satt dock i vackert solsken och njöt,sommar kvällar av denna sort är härliga!
Tack Moa,let´s do it again!!