http://www.xmasclock.com/

28 maj 2014

Rabarber tosca-kaka och blåbärsfluff

Gott kvällskaffe blev det minsann igår,hade min vän Emilia på besök med sin styvdotter och det har blivit lite av en tradition att baka varje vecka när vi får besök av varann,hon bakar när vi åker dit och vise versa..

Denna gång blev det rabarber tosca-kaka och äldsta sonen tog tag i sin "BAKA" bok och gjorde blåbärsfluff (original receptet är hallonfluff,men vi improviserade enligt vad som fanns hemma) och förståss skall barnen ha något att dricka så vad är mera somrigt än pink lemonade?!!!


Dessa tre är även rätt så utmärkta för picnic när jag tänker efter det ända man behöver tänka på är att göra fluffen sist och försöka hålla den lite sval innan man äter den.

Blåbärsfluff till 4pers:

rivet skal av 1/4 citron
1dl blåbär(frysta eller färska)
1dl kvarg
3msk socker
1ägg vita

Lägg i en bunke skalet av citronen,blåbären och kvargen,rör om enligt smak,vill man ha kvar en massa bitar rör man om lite annars mosar man omkring som en galning.
Separera ägget och lägg vitan i en skilld skål vispa tills fluffigt och lägg sedan i sockret,vispa ytterligare tills sockret löst sej i vitan,blanda ihop vitan med blåbärs smeten och blanda mycket väl,häll i små glas och ställ kallt en stund innan servering.

27 maj 2014

Hälsans kök en buzzador kampanj

Suck tänker jag när jag inte kommit med i någon buzzador kampanj som jag riktigt skulle ha velat,men sen när det händer är man ju jätte glad och glömmer snabbt bort dom som int lyckats,denna gång kom jag med i hälsans kök produkt kampanj,vegetarisk mat och glad för det.

Sällan som jag köper något halv fabrikat och ännu mer sällan jag köper ett halv fabrikat som är vegetarisk,men min attityd har ändrats på vissa åtminstone.


Hälsans kök är gott och jag som provat på dom svåraste av våran familj,dom som är mest kräsna,våra barn..


Vi började med "bullar" vegetariska versionen av köttbullar,dom ser ut som vanliga köttbullar till färg och jag var livrädd att dom är röda eller orangea på insidan för då skulle det varit tvär stopp,men dom var brunaktiga,ser man riktigt nog kanske man ser lite rött av rödbeta men annars "köttbulle" känsla..


Med dessa blev det "kan jag få till.." då vet man att det var gott.

Vi har även provat oss på Soja nuggets,utseendet är bra,insidan ser även ut som hönskött,smaken är mjuk och lätt,konsistensen är bra och det känns inte som vegetariskt..


Tänka sej..det känns inte vegetariskt,det är ju ofta den smaken som gör att folk är rädda,att det inte smakar rätt,här får man nog fundera till flere gånger och typ nypa sej i armen,är detta vege?

Denna produkt gick bättre ner hos den yngre sonen,men den äldre visade inte långa tänder heller..tror mer han var mätt av något annat han gått och ätit utan att jag vet om det*hehhe*



Om ni inte provat Hälsans kök än så tycker jag att ni skall göra det,priserna ligger på under 5€ och produkterna finns i frysdisken.

Jag skulle gärna ha rovat nyheten hos Hälsans kök,kebab köttet..men tyvärr fanns den inte här i våran butik och att börja köra längre efter bara ett paket för att provsmaka kändest lite dumt..

Att jag som buzzador fick komma med i denna kampanj och berätta vidäre om denhär produkten var faktisk jätte roligt,jag blev mycket positivt inställd..helt super!

Här e jag..

Halloj,Hej på er...solen har försvunnit och regnet kom istället,det är tjugo grader kallare än förra dygnet och måste erkänna att det känns verkligen skönt.
Det har varit en massa fint väder och vi har varit massor ute och ätit massor gott.
Vi har varit i skären och egentligen inte gjort något,suttit i solen,läst lite,grillat och sett på när barnen simmat.


Vi har varit på "bodån" på mat,alltså nere vid skeppsbro-området och där blev årets första och varje års måste ätet nämligen Bodans tortilla.


Det har varit evenemang här i stan..nämligen shopping by night,efter det är det sommar om inte tidigare,en massa personer i stan efter kl.17(oftast är det hel dött annars efter kl.17..) och det är så bra stämmning och helt enkelt ett måste att besöka.
Man hittar alltid något nytt,om inte i material väg så i matväg,det blev kvällsmål på Sakura deli i form av sushi.


Jag och min härliga vän Moa avnjöt härligheten medans hon berättade om sin resa till Monte negro,spännande...och sushin,fulla poäng! tack till Tsutte som fixar den.

För det mesta har jag ändå invaderat syrrans hängmatta och inte gjort något så fantastiskt..


Äldsta sonen fick sin första bakbok dock...BAKA heter den och ni har högst antagligen hört om den så jag behöver inte säga nå mer..han provade som först koppkakan..


Slutsatsen ser ju verkligen inte ut som i boken och vad gällde smak...den blev lixom inte riktigt godkänd..kanske nästa recept är bättre...

Lata dagar i solen...inte bara för mej men för Wini med..eller,ja,kanske mera skuggan...men där är denpå sommar stället,jag förde en tjock dyna till den inne i dens koppi så den inte skall frysa nu när det är lite svalare idag.


Sambon kom hem med svalkande härligt gröna färger i bagaget,äntligen har även jag äkta skit snygga gröna converse,har jag nämt att jag älskar grön?...
Och den gröna lådan,har ni inte provat den nya lonkeron vodkalime ännu?...den gillar jag med..


På kvällen när det börjar lite svalna,slänger man upp balkongsdörren,sätter på en bra film,dukar upp med lite gott,pratar om veckan och äter och njuter igen,...sommar...så mycket mer än värme..

 

Men sen...sen blev det illa...ja mycket illa..under förra veckan lossna lappen från en tand som resulterade i att halva tanden även kom bort,åkte till tandläkaren följande dag som tykte att denna lappar vi såklart igen..hallåååå,kan vi inte bara dra ut rästen,men nej...lapp på blev det...fyra dagar senare(två dagar mer än förra gången jag var för att lappas) så lossnade lappen igen,förståss på en lördag morgon,värk och elände på söndag/måndag,men fick ändå en tid till ny tandläkare på måndag kl.12...han kunde inte fatta att man försökt lappa denna halva tanddel som var kvar utan satte genast igång med att riva ut det som fanns...

1h senare,halva huvudet bortdomnat och en halv tand utdragen med dom värsta av rötter kom jag ut...med burana 800 och antibiotika.

Jag känner mej lite virrig och hela käften är öm...herregud så han fick riva och kämppa..ja och berättade jag att 7stygn har jag också...jepp sju stycken...man kom inte undan utan kniven heller.
Så nu blir det inte så mycket mat som kräver stort gap för att få in eller så...jag äter mest mjukmat,dricker och..bara är..men denna gång i sängen :)

22 maj 2014

Frånvaro av den bästa..

Det är torrt här på bloggen,det blir inte en massa inlägg för vädret är så fint att vi verkligen inte prioriterar att sitta inne och kuckla...utan vi är ute i gräset eller i trädgården och rotar eller hos någon annan..
Så allt annat är nu lagt på paus...vi hörs senare...


19 maj 2014

Sommar och sol och vi har korta kjolar

Grymt så skönt,värmen har nått våra breddgrader denna vecka och det är varmt,jätte varmt,klockan tio på morgonen visade graderaren redan +24..så idag har det blivit lite annat på agnedan än det vanliga.

Wini kom ut till sommarstället och lurade ut sin kompis Puppe som bara suttit inne i huset i dagarna två,men delad glädje är ju dubbel,så sägs det..


Sommarstället är ett litet paradis på 3*2m,massvis med utrymme att spinga på med dom gamla benen,Wini är 10år iår..


Plommonen blommar,päronen blommar och om ni aldrig doftat på päron blommor,gör det! Godis så gott det doftar!

Medans barnen sprang omkring och sprutade vatten på varann satt jag i gräset och hade det skönt och vips hade barnen hittat något intessant som mamma absolut måste se,en snigel med sitt hem på ryggen.


Idag är det så varmt att man knappast årkar äta något tungt,så jag tror vi skall prova oss på Hälsans kök produkter,jag kom med i buzzador kampanjen och det är verkligen intressant,vegetariskt för alla..


Problemet är bara den att vilken skall man ta till först?

14 maj 2014

Brownies med zucchini

Att lägga zucchini(kesäkurpitsa) i bakverk är kanske inte direkt det första man tänker på,men det är alldeles okej,man får en mycket saftigare tårta och en mycket enkel utfyllning.
Jag gjorde brownies,dendär amerikanska klassikern som endera avnjutes med glass eller en rejäl klick grädde till.


5dl riven zucchini
150g smör
ca.150gram mörk choklad
3ägg
3dl muscovadosocker
2dl valfria nötter
3,5dl vetemjöl
1tsk bakpulver
1tsk kanel

Smält smör och chokladen i en kastrull,ta bort kastrullen från plattan när smöret smält så sköter det rästen.
Vispa ägg och socker lite löst.Blanda ihop dom torra ingredienserna i en separat skål.
Häll choklad blandningen i ägg blandningen och blanda,häll sedan i den rivna zucchinin och mjöl blandningen,rör om till en jämn smet.
Häll smeten i en ugnsfastform(ca.20*30cm) med bakplåtspapper innuti och grädda i ugnen på 200grader ca.25 min i mittersta delen av ugnen..när ytan känns hårdnad är det okej att ta ut,den får gärna vara lite klibbig innuti,låt svalna och njut.


Ugnsformen är Greengate,skålen bredvid är IB Laursens serie Mynthe.

13 maj 2014

Utlottning hos Debutsky's

Utlottningar är alltid så trevligt och ju fler som är med desto roligare eller hur?
Just nu har man chansen att vinna ett trevligt halsband på Debutsky's blogg,kolla in det och delta vet ja...

http://debutsky.wordpress.com/#jp-carousel-16169

Psssst..här skall också lottas ut något i snar framtid,vad och när...det får ni hålla utkik efter..

Omplanterat

Det bara regnar och regnar denna vecka,jag som verkligen skulle vilja ha lite varmare väder att jag skulle få ut mina plantor,dom börjar ha för lite plats och börjar gulna,inte bra..men man får väl ännu kämpa att hålla dom i liv för det kan ännu bli för kallt för utevistelse vid markytan.

Men en del har jag ändå planterat om,tomatplantorna har fått större,en del blir inte här hemma utan flyttar till trädgårdslandet men några blir på balkongen och dom har fått ordentliga krukor,och några provar jag att odla i gamla konserv burkar.


Jag har gödslat iår med gödsel köpt på plantagen som är lämplig för ekologisk odling och så sätter jag till lite äggskal som jag krossat sönder så att det finns kalk också..
Ett mycket bra tips att spara på äggskalen,tvätta dom och släng dom i en burk/låda och när lådan är full krossar man med vad man har hemma,jag tog tag i potatisstampen,alla våra äggskal hamnar alltså i trädgårdsjorden,istället för i bio lådan och någon annanstans och sedan går man och köper äggskal för odling...enklare såhär.


Några Gurkplantor och chilin har jag lämnat på balkongen...får hålla tummarna att dom klarar sej,annars får man väl plantera om,men risken här uppe är väl inte lika stor för frost som nere vid markytan och så är ju våran balkong inglasad.

12 maj 2014

Vilken Morsdag!

Var så upptagen igår av all härlighet att jag bara inte kunde ge mej tid att lägga in några bilder från morsdags firandet.Men nu skall ni få se vad jag fick vara med om..

Jag blev väckt på morgonen av sönerna och sambon,med bubbel och te och några mycket goda smörgåsar med hemgjord skagenröra på.


Jag fick presanter av olika slag och det finaste av kort,där äldsta sonen hade ritat sin mamma bland blommor och hjärtan..


Att vädret var fint och varmt gjorde ju att vi gick på den traditionella morsdags promenaden,denna gång blev det över åsen bland naturen.
Och på åsen finns det en massa att titta på,med början av utkikstornet i södra änden..


Med en mycket fin utsikt över Lovisa viken.


Och på såna höjder är det klart att man måste ta en selfie med en sån bakgrund..


Promenaden fortsatt längs med den tallrika skogen imot vattentornets graffiti och väderkvarnen längst uppe på backen i norra delen av åsen.



Här satte vi oss ner en stund,för att sedan fortsätta hemmåt igen,tvinnandest genom alla olika stigar som det finns,hur roligt som helst för killarna..
Vi fann djur av alla de slag,flugor,malar,myror men sötast av alla var denna små durriga humla som luftade vingarna och försökte vakna till så mycket att den skulle kunna flyga iväg.


I skogen kan man också hitta sånt som liknar något,som detta gröna grishuvud..


Nästan hemma,men ett måsta på varv via bologner skogen för att plocka vitsippor(får man göra det på naturskyddat område?),det är där sipporna finns när dom är så gott somlommade på andra utblommade på andra ställen..


När vi kom hem var vi hungriga,till vår morsdag hör det till att det är Pappa som gör maten,med kanske lite hjälp av mamma,men i huvudsak är det Pappa som fixar...på restaurang kan man gå när som helst,men hur ofta är det pappsen som fixar maten hemma? inte ofta hos oss inte,så just därför är det på detta viset,härligt tycker jag och mycket omtykt.

Han bestämmer vad som skall ätas och han köper hem ingredienserna,jag tittar på och berättar om han gör något fel...

Förrätten: vitlöksrökt lax med nypotatis


Varmrätten,ojoj vilken pang middag..Ungsgratinerad Hummer med rostad lantbatong


Och som efterrätt jordgubbskaka som alla boysen var med och gjorde..gott och glatt!


Fullkomligen en mycket fin och härlig morsdag är bakom,en man minns längre framöver.



8 maj 2014

DIY musmatta

Oj så less jag blev på vår gamla "musmatta" en handuk som stack sej fram under datorn ifrån..enkelt och praktiskt,jo..men bara så tråkigt,idag blev det något nytt som inte sticker ut underifrån.

Det som behövs är:

ett korkunderlag
ett snyggt tyg
en sax
en limpistol(eller vanligt lim)
nitar av nått slag


Klipp ut en runt cirkel,lite större än själva underlaget(om du har en rund kork underlag förståss...)


Limma fast kanterna,alltså tyget fast i underlägget,försiktig med limpistolen...


..när kanterna är fast limmade finns det hoppeligen kvar lite som sticker upp ännu av tyget på kansterna,limma ännu skillt ned dom för en snygg slutning.


Kom ihåg att limmet är verkligen jätte varmt och man bränner sej lätt.


Nu när kanterna är så snygga man får dem är det bara att lägga runt lite nitar eller ritstift,man tager vad man haver,jag hade momis ritstift från 60-talet i blått,rött och vitt.


Så,klart...en ny musmatta,som även kan användas som en liten anslagstavla om man vill hänga upp den på väggen istället,fritt fram.


Materialet är allt återvunnet men på Ikea kan man hitta likadana underlägg,tyget jag hade var ett gammalt dynvarstyg och nitarna,ja momis från det ljuva 60-tal.

Smaksatt?

Jag har säkert fel inställning eller så är jag väldigt petig,men om något skall vara smaksatt med något så förväntar jag mej verkligen att produkten skall smaka det den skall,PUNGT.

Jag är väldigt besviken på créme bonjours nyhet rostad lök,var är smaken av löken?den rostade...
man hittar några få små lökbitar i osten,men smaken av dendär härliga löken är helt obefintlig,jag älskar rostad lök och därmed känner jag att jag vet hur en sådan skall smaka..

Créme bonjour får jag presentera löksmaken,så som rostad lök borde smaka om den finns i någon annan form,jag presenterar Lidl´s roasted onion majonäs,jag vet majonäs och färskost är inte samma sak,men nu pratar vi smak,sådeså!



Denna lilla burk/tub på under 2€,smakar det den lovar,rostad lök.Jag är alltid skeptisk till alla nya saker och smaker innan jag provat på dom..men denna kommer hem igen garanterat,créme bonjour blir kvar i hyllan.

7 maj 2014

Så snyggt,så synd..

Vanille home,den kära härliga lantliga inredningsbutiken har flyttförsäljning,så som det nu ser ut kommer allt att flyttas till butiken i Borgå,så synd..jag har inhandlat en massa fina saker därifrån,att åka till Borgå är lixom inget för mej,visst är staden fin  och så..men jag trivs inte där och det jag kan handla här på hemma plan försöker jag handla här.

Idag fyndade jag dessa på vanille home som har allt från -30%-60% pågångs i Lovisa affären..


Älskar Ib laursens Mynte serie,jag har denna underbara "kippo" även i mindre format och den är i natur vit,men nu fanns enbart denna större version i en väldigt ljus mint färg eller så i ljusröd(jag gillar inte ljusröd i köket) så det blev denna,super att göra plättsmeten i eller kaksmeten,eller varför inte ha den fram såhär med lite grönt och gott i..passar perfekt.


Och sedan blev det en sked i emalj,alltså jag och emalj...vi verkar vara gifta,älskar emalj.


Har ni möjlighet så tycker jag abslout att ni skall gå och fynda hos vanille home nu,när dom ännu finns i Lovisa,vackra saker såväl för det egna hemmet som för någon annans *blink blink*

6 maj 2014

Kryddiga nötter

Vill ni också ha kryddiga nötter ibland men blir lite lessen på innehållsförtekningen på typ chili nöts påsen? Här är svaret,gör egna,inte alls så svårt som ni tror(igen en gång).

Till mina kryddiga nötter hade jag:

1st äggvita
1tsk gurkmeja
1tsk cayennepeppar
1/2tsk cajun
1tsk rökt paprika pulver
1tsk salt

200g valfria osaltade nötter


Ställ ugnen på 200grader,vispa äggvitan hård och släng sedan i kryddorna,blanda om väl och häll sedan i valfria nötter och blanda igen...häll allt på en beklädd ugnsplåt och släng in i ugnen,ca.10min men kolla att dom inte bränns(det händer enkelt).


Så,inte allt för svårt va?

4 maj 2014

Riktigt trög..

Det var lördag och vi hade just vinkat av Pappa när vi satte kurs upp mot landet,


planen var att vi skulle fortsätta att hjälpa till på gården hos min kompis mr.B men vädre var allt annat än trevligt,det var mellan 5-8grader varmt ibland sken solen,ibland fick man ropa in ungarna innan dom blev anfallna av vädret,hagel,snö och regn..allt i olika omgångar..


Så istället blev det att fundera om och snabbt kom paret på att vi fixar väl om lite här inne istället,ut med skiten som ligger och skräpar,återvinna en del och skänka bort det mesta..jag är personen för detta.
Det blev en massa lyft och rörelser och det känner jag verkligen i kroppen igen idag,men det är ju helt fantastiskt,att få hjälpa till med sådant man gillar.

Så idag har det varit mera en trög dag,förutom alla vanliga sysslor som att vika byket,städa kanin buren,städa undan i köket och allt detdär så har vi lixom bara varit,legat på soffan,tittat på tv,tagit imot ägg och ätit framför tv:n,en äkta slappis dag alltså...t.o.m Wini tog det rikitigt lugnt och låg under soffbordet,tittade en stund på tv och somnade,sköna kanin dagar.