http://www.xmasclock.com/

30 september 2014

Bokvikning

Ni har sett dom,jag har sett dom och visst blir man sugen...på bokvikningen,jag skulle vilja ha en massa av dom men när det kommer till något man måste sitta och räkna och ha linjal och grejjer så där tar mitt slut..då är jag inte så intresserad längre.

Jag gjorde alltså bara den enkla varianten,den enkla diamanten,snygg i sej och ett ställe där ögat stannar för att titta en gång till.


För att göra denna enkla diamantform behövs,en bok och liten gnutta tid.

Öppna boken och vik första bladet på detta viset,ena som en stor triangel som kommer ända till ryggen av boken,den andra delen av bladet kommer enbart till den första vikningens sida och bildar därmed en liten triangel.


Fortsätt på det viset hela boken igenom..


 När du sedan har vikt alla sidor lika ser det ut såhär från sidan sätt med boken liggandest på bordet.


Sen är det bara att lägga den och stå som en öppen bok,färdig!

Vill man sej sedan på lite mer avanserade versioner så finns det ju i oändlighet..mönster hittar man på nätet och tid...ja det får man fixa själv...





Bilderna är lånade från pinterest.

Ett Projekt äntligen färdigt!

Oj gudars skymning ändå,i 2års tid,ja t.o.m längre har jag sökt ett lamp skelett som skulle vara just ett visst mått,ni vet bredd och höjd och allt vad det betyder,jag har sökt och sökt,men inte hittat,så jag konstaterade att okej,ja glömmer den idén och drar igång med en mera tillgänglig..

Jag köpte hem klister och lim,garnet fick jag av en kär vän och badbollen skulle skaffas till följande,jag skulle nu göra en egen Random light från Moooi lampa,eftersom random light lampan sitter på krin500€ så kändest det lixom mera rätt att fixa det själv..

Följande dag skulle jag dra ett varv på loppiset för att hitta en badboll men vad kom imot,dendär..just dendär lamp skelettet jag sökt i två år...dom säger ju att slutar man vänta så..

Jag kom hem med skärmen som då var iklädd det mest sexiga tyget från 80talet,strippade ner den och tadaa för en euro,inte illa,...


Jag fick låna en "härva" från min vän och garnet kom ju också därifrån,naturvitt lingarn,snyggt!!


Jag stod en stund och nystade men sen var jag klar att börja runda runt med tråden på själva skärmen..


Efter olidligt många varv hittifrån och dittifrån var den klar,nöjd var jag alltså..


Sen fick den bli och vänta på uppsättningen och inköpet på lite nya delar..


Ett varv till Clas Ohlsson,mellan 15-20€ fattigare kom jag hem med skitsnygga delar och den ursnygga brännaren halogen globen.


Min handyman till karl..okej han som också kommer upp till taket med bara en pall under sej,jag skulle behöva en stege plus en pall och detta alltså upp på sängen balanserandes så han fick lägga upp det hela.

Och snyggt blev det,eller hur? kolla in skuggorna på väggen också...detta blir nudå kallat random light från Snede inspirations lampan.

23 september 2014

Färgkod

När jag första gången kom över böcker som var radade i en sårts färgkod blev jag så glad ,skulle jag ha en massa böcker skulle jag också vilja ha dom på det sättet..men så är ju inte fallet,


Och om man inte har möjlighet att göra det på ett sätt måste man väl ta och göra det på något annat sätt..
Jag är som jag vill kalla det och volontär jobbar på en liten klädaffär här i stan och eftersom man får lite fria händer gick jag lös på kläderna och lade dom i färgkod...

Här kan man nu komma på besök,kolla in just den färgen man själv gillar,kolla om det finns i rätt storlek, prova plagget,bli glad och nöjd och köpa hem härligheten..hur enkelt som helst..inget onödigt sökande,bara rakt till färg.


Just nu ligger färgkods hyllan full av klänningar till fest och lite mer finare tillfällen,toppar och snygga skjortor..på Aleksandersgatan 5A2,Only for you!

Syns där!

22 september 2014

Äppel tider

Saften är färdig kokad,sylten är på burk,det ända som återstår är att ta in vinteräpplena så vi kan äta goda giftfria äpplen i vinter.

Under tiden som det vräker ner av vatten på utsidan njuter vi av ugnsäpplen,för oss vuxna med en tvist av romrussin,för barnen naturella med enbart lite farinsocker och smör i,detta serveras förstås med glass.

Min momi gjorde alltid ugnsäpplen,det doftade hela huset och det var så gott,så enkelt..


Äpplena kärnas och hålet fylls med en blandning av farinsocker och smör,för den mera vuxnare versionen tillsätter man romrussin,alltså russin som fått dra sej i rom i ca 1dygn.

Sen ställer man in äpplena i en ugnsfastform i ugnen 200grader tills dom börjar vara lagom skrynkliga(man kan känna på dom om man vill ha dom lite mjukare ännu),låt svalna en liten stund och avnjut sedan med vanilj glass eller vanilj sås.

19 september 2014

Hösten,en dröm om doft,framtid och tillbakablickar.

När hösten kommer känner jag ro,allt börjar lugna ner sej,kanske jag känner det enbart för att jag bor i en liten stad där allt faktiskt lugnar ner sej när sommaren är slut eller är det något i luften?

Jag går på gatan,löven faller sakta ner,en vind pust drar förbi och det prasslar till i dom redan torkade löven som ligger på marken,en doft av nyklippt gräs kommer med vinden,någon klipper ännu en gång innan hösten..kanske han vill ha en sommar känsla?


Det blir fukt och med fukten kommer mera höst,mera dofter,mera känslor..mina barn kan knappt vänta att det ligger tillräkligt med löv på gården att vi kan kratta ihop dem och hoppa i dem,dofta på dom när dom faller ner i ett regn över oss.

Jag drog upp dom sista morötterna,doften av fuktig jord på mina händer blandat med den söta doften från morötterna...det är höst.

Jag tog med mej hem en av mina solrosor,jag älskar solrosor,solrosor är den nästsista färgklicken innan allt är borta inför vintern,jag lämnar alltid några kvar,mest för att själv få nya frön till nästa sommar men även för fåglarnas skull...bara positivt,bara sådant du kan göra på hösten.


Jag plockade hem äpplen,dom flesta låg i det morgon fuktiga gräset,våta och vackra i form och färg,jag skall koka saft på dem,saft jag kan bjuda på när vi får besök och vi kan drömma om doften av äppel i alla dess former,i blom i kart i första tuggan av ett nyfallet äppel..

Hösten är så vacker,hösten ger mej så mycket.


18 september 2014

En dag av lugn och spänning.

Jag har många gånger i mitt liv gått till biblioteket,ända sen jag flyttade nästan granne med biblioteket när jag var 17 så har jag gått dit,men aldrig riktigt tagit mej tid att sitta ner och studera böckerna på ställe,föränn igår..
Jag kom in,bara för att lämna tillbaka min Harry Potter bok som jag försökt kämpa mej igenom,men måste säga och erkänna att jag och böcker utan bilder...tröööööögt...jag kom till halva på 1månad,sen årkade jag lixom inte mera(men numret på sidan jag blev är sparad och fortsättning skall följa...)


Jag tog mej en runda inne i biblioteket och inga underligheter här inte,jag stannar vid recept hyllan,här finner jag inspiration såväl till inredning som till godsakerna som kommet till i mitt kök.

Jag vet inte hur det är i andra bibliotek men i vårt stadsbibliotek har man lixom funderat ut detta med var recept hyllan skall ligga,mittemot den finns nämligen hyllan med gymnastik,hälssa och vikthjälp...bara för att få en att må dåligt kanske?

Jag satt dock ner i lugnet och tittade lite i några böcker och tittade runt mej,vårt fin fina bibliotek är ett f.d. societetshus,här har det festats i tiderna,skrattats och dansats,medans man nu är hel tyst,vågar knappt nysa.
I taken finns gamla målningar som man hittade under en renovering och tack gode gud att man lämna kvar dom..här finns mycket mer än bara böcker.


Efter nån timme tog jag fart igen,drog hem en hög inspiration...vilket också den underbara damen bakom disken påpeka om "vilka vackra böcker du valt,hoppas du inspireras!",jag böjde upp huvudet,titta på henne och sade: -Ja tack,de kommer jag säkert!...med ett leende på läpparna gick jag ut,oftast piper dom bara lite till när man kommer med sin literatur och så är det typ där...men denna fantastiska dam gav ett mycket bra intryck,tack för det!

Det blev en hel massa vegetariskt..och lite tårta på de :D

Dagens lugn fortsatte på forvård...ik...jag,på forvård,jag som är mycket irriterad om någon skall börja peta mej i fötterna eller ens röra dom så jag hoppar till..jag första gången på ett sånhärent ställe...
Här satt jag i vänterummet och väntade en liten stund,jag som har som vana att komma i tid var där 20min i förväg och tittade omkring.

Det var ljusa färger,ljust beige och en liten doft av något som jag inte kan beskriva...inte för sött,inte vanilj men något ditåt..


Inne i själva vård rummet var färgskalan den samma,här hade man tydligt tänkt på feng shui,stolen var inte rakt inne från dörren,allt var minimalistiskt,akvarie fanns med över 300liter vatten i där fiskarna simmade lugnt,belysningen var spot on lugnande och allt var mycket lugnande.

Jag fick ett härligt fotbad,en varm dyna under huvudet,en filt på mej och en underbar lugnande känsla...det var inte så farligt jag hade trott,tvärtom,jag nästan somnade.

Mina problem var förhårdnander(inte i grov skala men sådär vanligt),vilket i dagens läge lär vara vanligt,beror tydligen på våra skor..men allt är nu bort slipat,mina fötter käns som nyfödda baby fötter,lena mjuka och varje steg känns som man skulle gå på bomull...de ni...

Här får ni se för och efter bilder...inte dom bästa..märkte att  ljuset var lite annat men den till vänster är före och höger efter...

                                   

 Jag kan tänka mej att gå dit igen..värt det absolut. Ida Miettinen på Järnvägsgatan 17 ifall nån undrar var jag varit..






16 september 2014

Från en fantastisk grej till en annan..

Förra veckan var jag sista dagen på det härliga lilla cafét och praktisera..tiden gick alldeles för fort men jag hade det helt sjukt fantastiskt och kommer att sakna tiden där massvis.

Den sista dagen börjadest med en kopp varm kakao och semla fylld med ost,men det slutade inte där..


..efter en liten stund kom det ett glas bubbel,här skulle det firas att jag varit en del av deras familj och varit omtykt,ni kan tänka er att jag blev mycket glad...


Dagen gick lugnt och stilla och jag hade tid att knäppa ännu några bilder från gården där det är ute servering..


Solen sken från en klar himmel,det var varmt i luften..allt annat än vad september brukar vara..
Jag slutade dagen med tårar i ögonen,allt var så vackert,allt var så spännande att lära sej,alla som kom och gick var på bästa humör och inte en sur min fanns så långt ögat kunde nå,allt var familjärt...

Jag tackar från hela mitt hjärta...och behövs jag igen,kommer jag så gärna.


Men följande dag fick man svaret igen...livet fortsätter,när det ena tar slut kommer det något nytt..vi blev bjudna på kräftskiva.
Härliga röda fantastiskt dilldoftande kräftor,med två olika sallader,vitlöksbatong,snaps och vin..vad annat kan man behöva?


Vi åt tills vi just och just årka öppna munnen mer,ni vet ju hur gott det är med något gott,man äter tills man ännu skulle kanske just och just årka med lite till...


Vi fick även njuta av glass till efterrätt,här kan det aldrig gå fel,aldrig.
Och att det blev en hel massa sett genom vinglaset kan nu tänka er..sällan det blir vid en flaska..


Tack till Mr.B och Moa för en underbart god kväll...underligt snabbt måst vi ha kommit hem också för jag minns knappt vår skjuts...

Imot nya fantastiska upplevelser och dagar...

10 september 2014

Jag är ny kär...galet nykär.

Jag är helt pirrig i hela kroppen,känner en enorm glädje varje gång jag kastar en blick över honom,han är något jag inte hade väntat mej att ha i mitt liv i detta skede men jag är faktiskt rikigt nöjd,han har det jag längtat efter,det jag saknat...

Jag vill inte att ni skall bli arga eller bittra.

Han är mörk med ett visst "bling" om sej och jag kan ärligt säga att jag inte själv hade väntat mej att falla för en kines,men ibland tar man bara chanser och endera går det riktigt åt fanders,andra gånger inte.



Mina barn är också stormförtjusta vilket är helt underbart,vi har roligt och tiden går alldeles för snabbt när vi är tillsammans.

Det blir en ljuvlig doft efter honom..sådär riktigt hemma härligt,varmt och fint..jag blir så glad i hela kroppen...

Jag är så spektakulärt nykär att jag knappt kan hålla fingrarna borta från honom.

Och att ni inte förstår mej beror mest på att ni inte är intresserade...men jag kommer aldrig att släppa honom...aldrig!




 Får jag lov att presentera...


Min äppel skalare från Clas Ohlsson,för under 22€




Värd varenda cent!

7 september 2014

Lingon tider..

Nu när det är bästa lingon tider så vill jag påminna er om förra årets blogginlägg om just bara lingon...

Det hittar ni HÄR.



Hoppas något passar just dej...

Dra åt skogen!!

..rubriken kan ju ha en negativ mening men inte här inte,gud så härligt det är att få röra sej i skog och mark och ta av det bästa,ekologiska,närproduserade,äkta varan..detdär som man betalar onödiga spänn för när man inhandlar det med en massa "E" koder och annat skit som ställs i det...här är det gratis och dubbelt så gott.

Vi har varit i dagarna två ute i skogen och plockat svamp och lingon,massvis och återigen massvis med sopp svamp och lingonen...stora röda bär på stor areal..snabbt har man ihop 10l och så kan man gå hem nöjd och fixa till lite gott..


Det sköna med skogen är ju att man kan ta barnen med och hela skogen är som en ända stor barnvakt,för där finns ju så mycket att göra,så mycket att fantisera om och så myclet att njuta av.
Mina boys hittade en liten fläck med högt gräs och där lade dom sej ner för att inte göra någon ting och dom stor trivdest.


Massvis med svamp,karl johan(stensopp),aspsopp,smörsopp...you name it...och så gott det blir med bara lite lök(vår egna hemodlade förståss) och salt,gott!
Här syns en liten del av det vi plcokade...brukar du vara ute och plocka?


Av lingonen blir det saft iår,en bland saft på lingon och syrrans äpplen,ja äpplen finns det också av i otaliga mängder så garanterat slutar inte äppel jobbet vid denna gång.



Framställer du något av äpplen från din eller någon annans trädgård? skulle vara roligt att höra..

2 september 2014

När det finns så mycket vackert

Allt blir så mycket vackrare när hösten kommer,ja hösten kommer ifall ni inte ännu lagt märke till det eller velat lägga märke till det skall jag kanske säga.
Det blir dofter och färger på ett helt annat sätt,äpplen doftar,svampen doftar,löven ger ifrån sej en helt annan sorts doft,vinden för med sej en karusell av dofter som man bara reagerar på om man tar sej tid att lyfta upp huvudet och lägga bort sin iphone eller vilken smartphone man nu har..

På Loppiset hittar man färgranna saker,värmande saker och intressanta saker och nu i weekenden när det var LWT hittade jag dubbelt så mycket.

Någon dag innan hittade jag denna underbara lilla karamellburk på loppis för ynka euron,så glädjande i färg och design att jag knappt kan lägga den ifrån mej.


På LWT fanns det karameller i varje litet hörn av staden,dessa underbara vagnar hittade jag på rad på torget..vad priset var glömde jag helt att kolla för jag blev så glad av bara synen av dom.


Eller som dessa underbara arabia koppar,varenda gång jag ser koppar på rad blir jag varm i hjärtat,att få en stund titta på hur snyggt allt har varit bara några tio-tal år sen får mej att vilja få världen tillbaka till dessa underbara tider där man hade färg i vardagliga saker,inte bara till fest eller på en liten vägg i hallen...utan färg överallt så glädjande.


Bland loppis stånden hittade man även "hallo" från gångna tider..ja en sån gammal telefon finns även hemma hos oss ,men inte i hänga på väggen format...


Tom hänt kom jag inte hem från LWT..det jag hade fått in i reda pengar under lördagen gjorde jag av med på söndagen(jaa,vi hade ett litet loppis bord med mina väninnor..) och det jag köpte var dessa underbara emalj redskap,en kastrull,två nya muggar och en vanlig skål,samt en sop-skyffel som jag tittat på året innan,nöjd?-Super nöjd!

Även ång lokt Ukko-pekka 1009 var ett varv till Lovisa både lördag och söndag,vi råkade få en glimt av snyggingen när det åkte förbi här nära oss..


Gammal enetertainment...dessa underbara ansikts ställen...domhär kommer aldrig bli gamla,alla älskar att lägga huvudet i ett hål och i detta fall få vara prinsessa eller betjänt för en liten stund i livet.

Krinti är en underbar liten life-style affär på drottningatan nere i gamla stan..värt att ta sej en titt om man är i närheten,här finns gammalt och nytt och garanterat tomhänt kommer man inte härifrån.


Idag har hösten verkligen kommit ända in i ryggmärgen,det var svalt och små ruskigt imorsse när jag dro iväg på morgonen,men som tur har jag ännu någon vecka kvar på det bästa av jobb och idag fick jag sitta framför brasan i vedspisen och värma mej medans jag skalade äpplen och njöt av spraket och knastrandet från spisen...gud så vacker hösten är.