http://www.xmasclock.com/

31 augusti 2015

LWT 2015

Eller LHH som det heter på svenska,alltså Lovisa historiska hus som alltid infaller på den sista weekenden i augusti.

Dag ett jobbade jag och njöt av vimlet från ett helt annat perspektiv,sålde mat vid runda munken,på menyn fanns varmrökt lax med potatissallad och grönsallad samt tex mex wok.
På bilden ser ni portionen med lax.


Eftersom förra året gick det lite snopet under evenemanget och maten tog slut på närtan alla håll i stan,hade man då iår tagit tillfället iakt och satsat på en massa pop-up restauranger,vilken lycka men för mycket är för mycket,det blev lixom lite en känsla av mat och gamla hus istället för att det hela skulle ha fokuserats mer på husen och sedan bara en handfull med mat/kaffe ställen.

Nästan i varje hörn hittade du någon mat grej,grillad korv,hot dogs,fattiga riddare,pizza,soppor you name it,det fanns att välja på.

Nästa dag,alltså dag två av evenemanget,upp och hoppa och ut och promenera i vimlet som alltid är lite mindre just denna dag,äldsta sonen drog iväg mycket tidigare än vi andra,han hade planerat att denna dag stå ut vid en av vägarna och sjunga för att möjligen få ihop skrapat lite glass pengar.


Han sjöng,imsse vimsse spindel,bääbää vita lamm och blinka lilla stjärna där bara för att nämna några få..och glass pengar blev det,för några år framöver,vilken rolig grej.

Vi gick inte i husen detta år heller,man känner en del av dom som har öppet och kan därför besöka dom lite annars också..om man råkar ha vägarna förbi.

Saltbod torget,fullt av underbara saker och varje års måste,att köpa en liter med linoljesåpa..check!


Vi mättade oss på Tuhannen tuskas innergård där bröderna huttunen bjöd på soppa i form av ängssyra(suolaheinä) och höna,inte så illa alls.


Fynda gjorde jag inte riktigt heller..betyder det att jag börjar ha allt?

28 augusti 2015

Där det händer,sker det saker!

Projektet har framskridigt och...BLIVIT klart!! Heltäckningsmatten som jag skrev om här är nu ett minne blott.


Det gick en stund åt till att malla upp alla trappsteg med tidningspapper och sedan nåla fast tidningspappret i den nya mattan och sedan skära ut,men roligt var det,my kinda job :)

Under tiden som heltäckningmattan var borta och den nya mattan inte än var på plats hände det en del också,nämligen på den nakna trappan kom det fotspår av hund..vi har ingen hund,inte heller någon av grannaren,så...kanske jag har sett rätt,att vi har en spökhund istället(?)


 Men nu fram till färdigheten: varsågoda,ta in..


Stilrent,finns det andra ord?

Här brukar vi spendera tid t.o.m nuförtiden,vi kan sitta och prata i trappan,helt underbart,trivsamt och igen,lite varmare under fötterna.
Dessa mattor är nu inte limmade fast(ännu),får se om dom håller sej på plats med enbart gummi underdelen,planen är att enkelt kunna ta ut dom,damma av dom och föra dom tillbaka på sin plats,och jo,dom är numrerade :)

18 augusti 2015

Hejdå till heltäckningen

Får jag presentera vår källartrappa:


Den är,ursäkta var,klädd i heltäckningsmatta,alla trappsteg,mjukt och skönt att stiga på,varmt under fötterna,men smutsen som aldrig fås bort..puust...

Det gamla paret som bodde här innan oss hade säkert funnit idén med mattan som en helt brilliant sak och visst var det en god idé på ljuva 70-talet,men inte nu mera..


Projektet dra bort mattan fick sin början efter en visit till grannstaden där jag hittade den nya mattan som skall komma på istället,en som är bättre att rengöra och mera i vår stil..


Vad hade dom använt för lim blir ett mysterium,det gick ju inte som i strömsö,halva mattan blev ju kvar,eller rättare sagt "skumgummit" mellan limmet och den håriga matt-delen,här fick man ta tag i hårdhandskarna eller mera kanske ta tag i hjärncellerna.


Vi fick bort skrapat skummgummit och en stor del av limmet med hjälp av en målskrapa..

Men det roliga med att riva är att man kan få sej ett gott skratt om hur någon orkat pussla ihop något,titta bara på den mittersta trappan,små små bitar av heltäckningsmattan var limmade bredvid varann,fastän det skulle ha funnits ordentliga bitar att ta ifrån.


Projektet fortsätter,men när det finns miljoner idéer som föds under arbetets gång,då stannar det lite upp när man skall söka fram nya tillbehör...

17 augusti 2015

Nagellack till nyckeln

Det finns ju en massa goa idéer som man staplar över nu och då,om dom sedan är så bra som det lovas vet man inte,men värt att prova kanske ändå.

Nagellack på hemnyckel?ska det hålla,ska det vara fiffigt?
Noh,fiffigt vet jag ej,men iallafall får man ju nyckeln målad i den färg man vill ha just då.


Jag tänkte prova en matt blå färg,bara att pensla på,jag höll dock fast nyckel me en tång bara för att göra det enklare,så jag inte behövde sitta och vänta med nycken i handen inna jag kunde dra på nästa lager färg..


..jaa,alltså jag lade gummiband runt tången så den hölls fast och kunde då ha nyckeln att torka över bordskanten medans jag unnade mej andra pyssel stunder.

Får se hur det håller,om det håller,men i prisklass sett är det ingen skillnad,bara roligt.

11 augusti 2015

För lamppa eller ljus?

I vårt hus finns en massa underbara gamla porslins lamp-mojänger..jag är så dålig på namn,förlåt,men ni ser ju vad jag menar..


Dessa underbara snygga och hållbara "mojänger" har tyvärr genom åren tappat sin tillhörande glaskupa och nu finns bara foten kvar.

I garaget hade vi också av dessa,tre stycken för att vara exakt,tre små lamppor i ett rum som skulle kräva åtminstone 9st..hur som helst,det blev en liten ny lampinstalation där och då hamnade ju dessa ner,jag sade till elmontören att han inte får slänga iväg dessa porslins härligheter och gissa om han tittade på mej lite snett...

Jag hade nämligen en plan.


först ur med all "onödig" aparatur och sedan in i diskmaskinen för att få bort all skit.. å sen med hjälp av en liten bit folie blev det helt ursnygga enkla,stilrena ljusstakar..de ni,återvinning <3 p="">


9 augusti 2015

Rödbets chips,en ny favorit

Man har ju tendensen att göra saker lite väl till överdrift,iallafall när det gäller odlandet,jag skulle bara lägga några frön..


Nu har vi rödbetor och en massa annat i sådär mild överflöd,men bra så,vi svälter ju inte och allt är så mycket goade hemodlat.

Jag plockade upp några rödbetor och tvättade av dom,skalade dom och skivade dom i tunn tunna skivor.


Friterade dom i rybsolja,185 grader tills rödbetorna fått lite "bubblor" på sej,efter det satte jag dom på en ugnsplåt,saltade och in i ugnen på 50 grader tills torra och krispiga.


Förvaras i tätsluten burk,annars är dom redan till kvällen mjuka om du gjort dom på förmiddagen.


Ett garanterat snack som kommer bli ett nytt missbruk..om man så kan säga,gott så in i...

6 augusti 2015

Bär = Saft

Vad är inte sensommar utan bärplockning och saftkok?

Jag hade redan varit ute i våra inbärsbuskar och kommit in för att lägga igång saft-maijan när äldre sonen "inte hade något att göra",sådana ord kommer snabbt att glömmas för vips fick han ett ämbar i handen och fick gå iväg för att"måsta" plocka vinbär,precis så som jag hade hamnat göra när jag var liten.

En stund senare gick jag i fönstret för att se hur det går för killen.

Där står han ute och sjunger,plockar några bär,lägger dom i ämbaret och sjunger igen,tar upp ämbaret för att skåda innehållet och märker att ljudet ändrar ju i sången när man sticker huvudet in i ämbaret,sen blev det mera såmg än bärplock.


Efter en stund fick han plock hjälp av lillebror och pappa och ämbaret fylldest mycket snabbare då.

Nu har vi någon liter saft klar till vintern och snuviga dagar fylld med vitaminer.