http://www.xmasclock.com/

27 oktober 2015

Halloween pumpa

Halloween har verkligen satt sina spår i våra barn,men vem gillar inte att klä ut sej och spöka lite?

Nu om någonsin var det viktigt att få till den rätta "jack-o-lantern",halloween pumpan,det var ju den som dom odlade i somras,inte så viktig att äta,men att få lyktan.

Och tänk att det lyckadest,vi fick ju två pumpor i somrast,den ena gav vi i presant och den andra..-ja den klarade sej ända tills nu,där har den stått ute på trappan,utan att någon fågel pickat i den.

Såklart var designen fri,vi tog fram lite pepparkaks-formar för att underlätta och sedan sattes det igång.


Ögonen var enkla av en halv måne form,näsan blev en stjärna och munnen ritadest för hand med blyerts.


Sen skulle toppen av,gud vilket skärande det blev,det satt ju som limm i papper,fick vicka och vända och vrida för att lyckas få ut toppen..


Men sist och slutligen lyckadest det,hohheija..och titta så mycket gott.


Att gröpa ur pumpan var jätte lätt,vi tog hjälp av en glassbolls skopa och det gick hur enkelt som helst..några frön sparade vi för nästa års odling.


En annan pumpa hade vi köpt i butiken,den fick lillebror dekorera och mamma skar ut enligt order..


Vågar ni komma in till oss?



26 oktober 2015

Bananmuffins utan mjöl och socker

Man är alltid lite skeptisk när det kommer till något nytt,det är säkert den starkaste saken med oss människor,om det är nytt är det farligt eller så funkkar det inte..

Jag ville ha muffins,en söndag kväll,men jag ville ha såkallade hälsosamma muffins,det vill säga utan mjöl och socker,men kan man göra muffins då?

Efter lite googlande kom jag fram till några ingredienser som jag har hemma,bara att sätta igång.


Kokos flingor,bakpulver,kanel,vanilj,banan,jordnötssmör,choklad droppar och ägg(som fattas från bilden)
Slängde bananen,2generösa matskedar jordnötssmör,1dl kokosflingor ,vaniljen efter smak och bakpulvret ca.1,5 tsk i mixern..

 mixade allt slätt och i detta skede kom jag ihåg äggen,2ägg i och lite mix till...sen slängde jag i choklad droppar enligt smak(80% choklad)
Mixa inte sen utan rör bara om..


Sen i muffinsformar,sisådär halva formen med smet och in i ugnen på 225grader tills önskad färg har uppnåtts.


Blev inte helt illa,konsistensen är ju annorlunda än vad man är van vid,äldsta sonen smakade och konstaterade att "han gillar inte" medans den yngre tyckte det var rikitigt gott,smak sak,kanske en banan till nästa gång..


25 oktober 2015

Första dagen av vinter

 Inatt blev det vintertid,att svänga klockorna en timme tillbaka imot sommaren som gått.
Vi gjorde en liten utfärd till bäcken,där har vi inte varit på hela sommaren för at det är nästan omöjligt att komma dit då när gräset är högt och brännässlorna ännu högre.


Det känns inte som vintertid,det är ju ännu ganska varmt ute,närmare tio grader och inte har det varit såndärent äkta höstväder än där regnet spöar i backen,men snart skall det väl bli sådant väder också.


Färggrant är det på sina ställen,här ser ni min busk-blåbärs buske som skiner grant.


Och tro det eller ej,men i skogen fann vi ännu blommor som blommade så fint,dålig bild men visst ser ni dom lila små klockorna.

Ingen vinterdag alls,,,

23 oktober 2015

En astronaut är född

Intressen ändrar från år till år,massvis när det gäller våra barn,ett tag fanns det inget annat än Lightning Mcqueen, ett annat år enbart Nalle puh.

Nu har vi kommit lite längre fram och kanske kan man säga att detta lilla intresse som håller i sej för stunden är ju en bra allmänbildning,äldsta barnet funderar på planeter.

Och det första vi gjorde tillsammans var att få upp på väggen alla solsystemets planeter.


Vi tog oss till lite olika tekniker det blev allt från vattenfärg och finsalt,till glitterlim och löv,bara att låta fantasin dra igång. Och att gräva fram olika storlekars runda föremål blev nog en liten grej att kämpa med,men vi klarade oss fint,vi använde emalj tvättfat,locket från en pringlesburk och salladsskålar i olika format.


Jag hade även idén om att göra planeterna av garn och hänga dom runt hans lamppa i rummet,men den idén blev slopad genast..

Nu finns domdär,allt från solen till pluto..och den man minns bäst är ju den sistnämnda,den som är längst borta och den som man säkert minns bara för att mickey mouse har hunden med samma namn.


Kanske blir detta ett intresse som håller i sej,kanske har en astronaut blivit född.

19 oktober 2015

Pizzasallad

det verkar inte vara så vanligt att få en pizzasallad i finland,åtminstone har jag inte staplat över en sådan på mycket mycket länge.

Här i vår stad kommer det iallafall inte imot och jag som så tycker om den.

Min första bekantskap med pizzasalladen var i Uppsala på mitten av 90-talet och det behövdest bara den gången för att vara såld.


Har du ens hört talas om den? den är väldans enkel att tillaga själv och det gör jag också,nu och då..

Vitkål finstrimlas,hackas med en mortel ända eller vad man råkar ha till hands så den blir mjuk,
sen saltas den lätt,peppras och ringlas över med olivolja,blandas om i flera omgångar,jag gillar också att lägga en liten skvätt citronsaft men den kan förståss uteslutas,så gott,bara så ni vet!


Något som borde fås i alla pizzerior!

15 oktober 2015

Kolakakor eller kinuskikakor som jag skulle säga.

15min..allt vad du behöver för att fixa till dessa super goda småbröd,


100 gram rumstempererat smör
1dl socker
2msk sirap
2,5dl vetemjöl
1tsk bakpulver

Börja med att lägga ugnen på 175 grader.
Blanda ihop alla ingredienser till en jämn smet,dela smeten i två delar,
gör korvar av båda och lägg om på en ugnsplåt med bakplåtspapper,platta till båda korvarna och grädda i mitten av ugenn i ca.10 minuter eller tills dom är underbart gyllenbruna,ta dom ut och skär dom i ca 3cm snittar,låt svalna och lägg dom sedan i en kakburk..lovar att dom hålls inte länge där..

12 oktober 2015

Utlottning av Stjärnorna

Det blev mycket positiv respons när jag gjorde en liten byteshandel med Carita från Debutsky's blog,massvis med "vill ha" och hjärteögon,så jag tycker att nu om någonsin är det verkligen bra med en utlottning av just Stjärnorna:


Man har möjligheten att vinna samma sats,alltså tre stycken stjärnor som är handgjorda av undertecknad.

Vill du ha möjligheten att vinna dessa? gör då såhär:

Skriva en liten snutt på sin egen blogg om min utlottning och länka tillbaka i kommentarsfältet.

Om man inte råkar ha en blogg kan man även lägga in länken på facebook och länka det i kommentarsfältet.



Utlottningen sker 1 November 2015

7 oktober 2015

Soltorkade tomater utan sol(?)

Det fanns ännu kvar tomater,några jag hann ta in innan frosten gjorde dom sista till isbollar.

Och har man för mycket av något hamnar man att vidga sina vyer,hitta på något nytt och prova..

Jag tycker massor om soltorkade tomater,med en grillad biff på sidan om eller på en pizza,namm,så varför inte då prova att själv göra dom?soltorkade tomater i ugnen.


Jag började med att dela på alla tomaterna,hade ca,1kg,endera direkt i halvor eller dom som var lite större i fyra,utradade fint på en ugnsplåt svischade jag in dom i ugnen på lägsta plan i 100grader med ugnsluckan på glänt.


Efter 2,5h tog jag ut dom och knackade igenom varenda en med en gaffel för att få ut vätskan från dom lite snabbare,sen in igen för att vänta "när blir dom nu torra?"


Det tog tid,lite på 5h var dom i ugnen,några blev lite mörkare än dom andra men dom var inte så mörka som dom ser ut på bilden dock..

Sen var det bara kvar att varva dom i en glasburkmed vitlök och några kvistar rosmarin,när det blev fullt hällde jag på ekologisk olivolja och ställde den i kylen,sen vet jag inte riktigt hur länge dom skall dra sej,men bråttom har jag inte,öppnar dom sedan när den rätta biffen sitter på tallriken och väntar :)


6 oktober 2015

Fantastiska årstider

Vår natur,den slutar aldrig att förvåna mej,över den skönhet,för varje årstid finns det så mycket vackert att man knappt klarar av det,bara man håller ögonen öppna det vill säga.

Idag var det första natten på minus sidan,vi vaknadeupp till -1,6 grader,gräset var vitt och luften kristall klar.

Löven på marken låg stela,det knastrade när man steg bland dem och gräset,det var så vackert.


Rosorna som började blomma pånytt såg it som en direkt tolkning från någon fantastisk disney prinsess film,kanske frozen..


Nu en stund senare är allting borta,graderna har kommit till plus igen..vintern kom inte än..

4 oktober 2015

Firat i dagarna tre..och fortsätter..

Iår blev det en liten tjuvstart på bemärkelsedagen,den som egentligen infaller sej bara efter några timmar,efter fredags skiftet på jobbet blev jag bjuden på godaste förrätten och varmrätten,

Laxförförelse till förrätt,jo man tackar,på ett rustiskt lantbröd som stekts i smör.


Varmrätten var en höjdare som aldrig går fel,nämligen hemrökt lax med potatis och tomatsallad..ja så gott att ända bilden jag hann ta var då enbart skinnet fanns kvar mera av fisken.


Lördag morgon har guld i mund..så blev det iallafall för mej,22karats guld i skumppa flaskan..snacka om att skita guld nästa dag..



På kvällen var det en minimal get-to-getters,eller minimal och minimal..alla förökar sej nuförtiden så hur man än föröker hålla det mindre blir det bara större(som min pappa säger,vi blir bara fler för vartannat år..)

Lite snabb mat i min stil,chicken nachos,namm..


Och eftersom jag aldrig fick ha en glassfest som liten så tänkte jag att varför inte nu,nu när mina barn är småa och alla större barn ännu vill vara det,så det blev hela faderullan,med kex och godis,strössel och nonpareller i våffla eller i skål med såser eller utan.


Och firandet slutade ju inte med lördagskväll,idag har jag gjort det som också står mej nära hjärtat,nämligen ett besök uppe på landet bland alla djur,ja det är ju djurens dag idag(samt kanelbullen,men den skippa jag),fira livet kanske det kunde heta idag(?)

Imorgon...ja då blir det kaffe kalas med bästa Lisa..