http://www.xmasclock.com/

31 mars 2016

Favorit stället.

Jag Älskar vårt sovrum,jag har älskat alla mina sovrum genom tiderna.
Jag älskar att sitta bland fluffiga täcken,inte rak strykta och strama och massor med dynor så man kan när som helst bara slänga sej bakåt och landa skönt.


Jag kan sittä där i flere timmar,med inredningstidningar,trädgårds tidningaroch inrednings/trädgårds pogram i famnen och spridda runtom mej,verkligen ett favorit ställe.

Vårt sovrum är det minsta rummet i hela huset,men det är så mysigt,fast nog gillade jag vårt gamla sovrum också och det var nästan sex gånger större men ävenså lika mysigt.

Jag köpte en lampa av min kompis och nu jädrans ser man allt i det lilla rummet,värsta strålkastaren med alla sina fem lampor i..lite överstort kanske men det får det gärna vara.


29 mars 2016

Plasten vi är omringad av.

Idag var jag och shoppade inför ett litet kalas som kommer att inträffa i weekenden,jag har i en längre tid reagerat starkt på plasten,den är överallt och det finns så mycket skit i den att man mår riktigt dåligt av tanken,mjuk plast vill jag så långt som möjligt lämna bort men när man handlar mat..grymma dar..

Plasten som kom hem idag ser ni på bilderna nedan,plast som omringar mat är dåligt,plast som omringar mat som varit varm ännu sämre,då hamnar verkligen allt extra äckel in i maten,inget att hurra över och det tråkiga är att dom flesta av plasterna har hormonförstörande verkan.


När jag kommer hem försöker jag ta bort så mycket av plastet som möjligt,man har inte alltid möjligheten att köpa plastfritt,vilket är så synd..det kunde vara mera plastfritt..
-jo färskosten skulle jag kunna göra själv och med det lite minska på plasten men ingredienserna till färsk osten kommer även i plast.

Tomaterna är inga problem med under sommarhalv året eller gurkan,äpplena,men nu...nu hamnar man ju inhandla dom,gud så jag väntar på sommaren när man tänker plastvägen.


Barnrummet är rena mardrömmen,den vill jag inte gå in på alls..

Att minska på plast är inte så svårt med tanke på hemmet,det finns massor med knep och enklast är att börja i köket. Vi har inte så mycket plast där,ja egentligen den ända plasten är det som fästmannen använder då han åker till jobbet och är rädd att glas går sönder i hans händer.

Man kan ju go extreeme och total vägra rosk och plast,det är något som faschinerar mej,att leva ett zero waste life..jag blev lite extra intresserad av det när jag förde ut rosk påsen en morgon innan roskbilen skulle komma(han kommer varannan vecka) och där låg fyra(4)påsar rosk..på två veckor!!!


På bilden ovan ser ni Bea Johnson,en verkligen inspirationens kvinna..googla gärna och youtuba.

Jag är låååångt ifrån hennes underbara vision och livsstil,men om jag bara kan göra något,något smått varje dag eller varje månad då känner jag redan att jag gör något för planeten.

Och innan ni börjar kolla hur jag handlar i butiken kan jag säga att jag missar riktigt ordentligt ibland,som idag då jag glömde alla mina påsar hemma..så jag hamnade ta plastpåsar*puust* och det händer oss alla..

Jag har även kollat med butikerna i stan,får jag hämta mitt eget kärl för att lägga kött i och andra produkter från servicedisken? Kan ni tänka er att Finland,landet av lagarna som har lagar,har inte en lag som förbjuder detta(ännu..)

Såklart vill ingen ta ansvaret för hur produkten mår innan du kommer hem,dom vill helst lägga sina produkter i pappret som innehåller massor plast och är dåligt för miljön,tänka sej,men egentligen kan dom inte vända dej vid disken,taadaa,nöjd och glad är jag..nu skulle jag bara måsta komma ihåg att ha glasburken med mej.

Men hur man än försöker är det inte enkelt,just nu sitter jag och knäpper på en plast knapp,tittar i en plast skärm,har min plastiga telefon liggandest bredvid och en super plastig printer under mitt icke plastiga bord..OMG...

Ifall ni vill finna mera intresse,gå gärna med i plastbanta gruppen på FB och googla..ni blir måtta förvånade!

28 mars 2016

Tiden som inte finns..

..jag har i två dagar stått ute,ute vid en tunna,lyssnat på fågelsång,vinden som smeker min kind,solen som värmer min rygg och slängt in en eller två kvistar i gången,röken har svidit i ögonen och livet har varit stilla.

Vi har klippt granhäcken,och eftersom småavfalls stationen inte är på samma tid som vi så gjorde vi det gamla enkla,brände risuna i en gammal tunna,så gör dom andra också,bara vinden är från rätt håll och vädret som det borde.

Det blir en massa aska,men det är ju bara så bra,buskar och träd tackar när dom får det dom behöver,ren aska.

Jag har en ny parfym,den heter rök,den kostade mej ingenting,den fick jag på köpet av stillheten och tystnaden och lugnet vid tunnan,den ger massor med barndomsminnen..men denär inte för att stanna,den blir lite för myclet när man i två dagar luktat på den.

Det är märkligt hur man blir så terapeutisk,man hör ingenting fastän det är ljud runtom,grannen som sågar,en annan hugger den tredje har ungana som bankar i hinkar,men man hör inte..bara spraket från tunnan,det är som ett tryck i öronen,bara tyst...

Tiden är svängd..det är sommartid,klockan närmar sej åtta när jag tror den först är halv fem,tiden gick så snabbt mittiallt,jag är trött fastän jag sovit massor,vårtrötthet heter det..så säger dom som vet..

Jag dansar i min egen tid..ingen annan kan stoppa mej,jag tar tid till det som jag vill,det som känns bra,det som ger mej enormt med styrka,massor med positivitet och ja..jag har tid för det som inte ger tid till annat.

Livet är den tid du vill..

20 mars 2016

Från ägg kommer tipun

Påsken,då vet man att snart är det vår,synd bara att påsken förflyttas fram och tillbaka år från år,innan mina pojkar hade jag aldrig reagerat på det men eftersom båda är påskbarn och 1månad imellan varandra så märks det ju nog.

Varje påsk försöker jag att hindra mej från att göra ett nytt påskpynt,det finns av dem redan i massor så jag förstår inte varför jag ändå gör ett till och ett till..

Detta år blev det ett pynt som kommer att åka i jorden senare,så återanvändningen är stor.

Jag passade på att ta ägg skalen tillvara när jag gjorde köttbullar en dag,det ända fåniga i knäckandet var att jag med nål stack hål i sidan på ägget,flera små hål för att sakta få bort större bitar och vitan samt gulan ut,tväteade skalet,lät det torka och stack ännu ett hål upptill.


När skalet hade torkat drog jag ett band igenom toppen,knöt en större knut i änden och lade en tipu i.


Nu hänger dom i påskriset,ja,ända tills över påsken,sen tar jag tipun bort och bandet och krossar skalet för göning till tomatplantorna.


15 mars 2016

Underbara väder

Jag vet inte hur vädre är hos dej,men här har det varit en massa fina dagar på sista tiden,massor värmande vårsol,man hör dropp ljud överallt och gladafåglar som känner av våren.

Vi har varit ute i naturen och spenderat tid,skaren håller och livet är sådär lite extra roligt.


Videkisoorna börjar komma ut,vilket betyder att påsken närmar sej,dessa nyakommlingar var röda,underbara.


Ett mellanmål i solen är aldrig fel,vilken årstid det än är,vi åt några surskorppor med ost och skinka och drack varm frukt-te.


Djurspår finns överallt,här finna rävar,harar,fåglar och en och annan katt fot..



10 mars 2016

Boet i Påskriset

Mitt jobb är fantastiskt,där kommer och går en massa mäniskor,en del är super ivriga och pratar en stund eller två och visar vad dom har shoppat under dagen.

Och det var därifrån jag fick idén till årets påskris,eller noh..kopiera blev det ju..

Videbusken fick sej en omgång igen,jag kliptte in några kvistar och skalade av barken,många många omgångar med bark,bara att försiktigt lägga kniven under bark kanten och dra av.


Sedan tog jag i några bark strimlor och snurra dom runt varann,och bakade in fler ju närmare slutet jag kom för att få mera och mera,medans jag snurrade,snurrade jag även "bandet" som det blev av snurret överom sej själv då det sakta men säkert började formas till ett bo.


Det skulle alltså bli fågelbon,riktigt lite hjälp gav jag med limpistolen så dom hålls ordentligt ihop.


Två bon behövde jag till mitt påskris.
Sedan tog jag in lite björk kvistar som jag lade ihop till en bukett och med järntråd satte fast dem ordentligt nertill.

Sen kom boen in i kvistarna,där som passade bäst .


Jag gav ägg planeringen till äldsta sonen och efter en stund kom han med vide kissorna som han sparat från förra året,dom blev jätte söta i boen.


Voilà,påskris 2016.




8 mars 2016

#neljänfrendinillallinen

På svenska skulle rubriken vara fyravännersmiddag,och det var just det vi hade på veckoslutet.

Sitter ni också hemma och undrar varför ingen kommer på kaffe,eller ringer och bjuder er hit eller dit?så gjorde vi också och märkte att det är det som alla andra också sitter hemma och gör,bara väntar och undrar.

Så med fästmannens initiativ drog vi igång en "halv åtta hos dej" grej,för att spendera tid och träffas,ha det roligt och äta något smått.

Jag fick äran att börja,när jag hade menyn utplanerad blev det hela mycket enklare,jag hade skogen med i menyn och därmed skulle det finnas skog på bordet.


En björk kvist som jag kapade ner när det kom mycket snö fick bli mitt på bordet,med lite lingonris instucket i mossa på kvisten och så några gröna värmeljus hållare utsatt här och där.


Vi började med en simpel förätt,kantarellsoppa på egenplockade kantareller och det hembakta gryt-brödet.


Serverat i Arabia arctica koppar som jag fått som liten av mina gudföräldrar,mycket passande och en gåva som är mycket uppskattad i dagens läge.


Varmrätten blev pulled moose med ungsrostadegrönsaker,vilken jag inte hann ta bild på innan den redan var uppäten,men det säger väl att det var gott(?)

Efterrätten var lingon trifle gjort på ekologisk turkisk yoghurt,egenplockade lingon,hemgjord kinuskisås och krossade digestive kex omvartannat,det blev två omgångar av denna varan..


Nästa gång kommer vi att vara hos vårt vänpar,då gör damen i huset maten,sen kommer vi igen tillbaka till oss då min fästman fixar det hela och så igen till vänpaert då husets herre visar sina talanger,spännande och så otroligt roligt.

Som en liten extra grej så ger vi varann poäng,1-5 är möjligheterna,poängen skrivs på en lapp som lägges i en glasburk försedd med kockens namn,vid sista middagen öppnas allas burkar och poängen räknas,vem vinner?

..vad vinner den?det är problemet vi ligger på just nu,har du någon simpel idé om vinsten,låt höra.
Annars klarar vi oss också med bra fiilis och stort grattis!

7 mars 2016

Gryt-bröd

Ni minns att jag för en kort tid sedan köpte hem den stora underbara gjutjärnsgrytan och då blev det pulled moose.

Förra veckan blev det gryt-bröd,kom över det i en artikel i en gammal tidning och satte igång och lagade,för att sedan lägga märket till att dom veckan innan hade gjort ett i Strömsö och nu är det då pop med gryt bröd..




Är man lite trög på detdär att stå och knåda och knåda för att det skall bakas bröd så då kan man göra detta istället,här är det nämligen förbjudet att knåda.

Det tar två(2)dagar att gör abrödet,men man knappt märker det,för man gör inte så mycket.

Jag hade i(Dag 1) :
4dl vetemjöl
3dl sämlemjöl
1dl solrosfrö
3,5dl vatten 
2tsk salt
1/2 tsk torrjäst eller har man färsk jäst så en ärt storlek med jäst.

Dessa blandas samman i en bunke och sedan tillsätter man det ljumma vattnet,42 grader till torrjäst.

Blanda snabbt ihop till en smet,täck över med plastfolie eller bivaxduk så det blir tätt.låt stå i rumstemperatur i ett dygn.

 Dag 2:

Sätt ugnen på 225grader och lägg in grytan genast.

Mjöla rikligt bordsytan där du stjälper upp degen,
vik den över sej själv några gånger så den blir rund(knåda inte),lägg på en bakduk och låt den jäsa ytterligare 30minuter.

Tag ut grytan och lägg i degen sådär snyggt,kom ihåg att grytan är het så du inte bränner dej.
Locket på och in i ugnen i 30minuter,sedan tas locket av och den får ännu vara i ugnen 15 minuter för att då en underbar krisp yta.


Dags att stjälpa ur bödet och njuta.

Berätta om du också bakar detta eller har ett annat recept,hur blev det och kommer du göra det igen.

3 mars 2016

Fågelmat.

Nu när vi bor i egnahemshus är det vissa saker som man märker att man saknar från tidigare då man bodde på samma sätt,nämligen att mata fåglarna.

Det är väldans intressant för alla,att sitta och se när en efter en kommer inflygande och den andre flyger ut,om och om igen,vilken fågel är det,vad heter den och hur ser den ut egentligen?

Som tur köpte jag för en ynka euro "fåglarna i färg" av Sigfrid Durango på en loppis i höstas.

Men att göra egen fågelmat är också riktigt roligt och på så sätt vet man vad man ger till sina fåglar,ifall man inte får tag i ekologisk mat,de vanliga talgbollarna t.ex. innehåller för det mesta palmolja vilket förstör regnskogarna,så kolla gärna eticketten innan ni köper hem,eller så köp eko!

Vi gjorde under vinterlovet(även kallad sportlov för det mesta,men känns så tvingande) några frögodisar till våra fåglar.

Valfria frön och nötter,äpple och kokosfett är allt vi hade i.
Börja med att smälta lite kokosfett,ca. 50gram till 2,5dl frön,sedan blandas allt ihop och när det lite stelnat kan man lägga frömassan i en kopp,kruka eller varför inte i en gammal glas skål,jag hade även i en liten pinne som dom kan sitta på medans dom äter.


Tydligen är det inte bara fåglarna som gillar vår fågelmat,en dålig bild,men där är den,ekorren och tjuvar åt sej..så länge den inte söndrar är den dock välkommen.


Och så vill jag dela med denna underbara blåmes bild som även fick pryda instagram,stackaren drog in i fönstret när vi var i skärgården och blev lite till sej,så jag tog tillfället i akt och gick ut för att ta några när bilder.


Den klarade sej och flög iväg efter att den återhämtat sej,lyckligt slut.

1 mars 2016

Hemgjord Riisi frutti

Jag och mina söner älskar risifrutti,ett mellanmål som är så sjukt gott.

Och om man  tar en stund på förmiddan eller innan läggdags så kan man göra i ordning en egen.

Jag har gärna gröt ris som bas,men det finns också recept som är med fullkornsris,smaksak.

Koka gröten enligt hur du brukar,släng i en halv kanelstång och 0,5tsk malen kardemumma,när den är klar låter du den svalna,och sedan blandar jag i ekologisk turkiskyoghurt så att jag får en konsistens som är i vår smak

Man kan äta med vilket tillbehör som helst,jordgubbs sylt,hallon sylt,äppelkompot,äppelmos,färska bär och frukter,bara att testa sej fram vad som är i ditt smak och tycke.