http://www.xmasclock.com/

31 augusti 2016

Sylt och saft så det räcker

Sensommar och höst,det är då livet känns som rikast då det gäller matvaror,trädgårdslandet dignar av godheter som man hamnar vänta på just tills denna årstid.

Våra äppelträd har gett så mycket äppel detta år,men tyvärr har även "muumiotauti" tagit över hälften av skörden(muumiotauti är dendär som äpplena ruttnar på trädet ocg blir som mumier med vita prickar)..och måste medge att jag inte lyckats vara så aktiv att jag skulle plockat bort dom drabbade och säkert därför blev skörden vad den blev.


Men icke att sucka över den saken,det blev ändå fyra liter äppelsaft och sex burkar med äppelsylt.
Just nu har vi alltså saftat 20liter saft som skall spädas ut inför vintern,mesta dels vinbärssafter men även blåbär.


Några äppel tror jag ännu att jag kan få tag i och göra lite mera sylt,för äppelsylt,det är gott det.

Alla äpplen blev ju inte till sylt och saft,jag har även gjort en äppelkaka och så har vi ju mumsat i dom direkt också.


Doften som sprider sej i huset då man kokar äppelsylt är väl ändå en så trygg och varm doft som man nog får söka efter för att hitta,om ni inte redan har kokat en eller två burkar sylt så skall ni absolut göra det.


Världens enklaste äppelsylt görs såhär:

skala och skär bort fröhuset av äpplen
skiva och lägg i kastrull
häll i lite vatten,kanske sådär 1-1,5 dl

Låt koka upp så att äpplena blir mjuka,rör gärna om så det inte brinner i bottnen.
Stamppa med potatis stamp äpplena till mos,eller råkar man ha en passeare är det behändigt det med.

Tillsätt socker enligt smak(har man ca.10 äpplen brukar jag ha i ungefär 3dl syltsocker)

Låt koka upp igen och häll över på välrengjorda burkar,stäng locket och ställ kallt. 

28 augusti 2016

LWT 2016

Man kan aldrig bli slut på Lovisa historiska hus (eller mera känt som LWT,loviisan wanhat talot) evenemanget.
Jag är inte så otroligt intresserad att gå in i husen men besöker mycket gärna loppmarknaderna som finns runtom i stan.

Att utbudet på mat och dryck blir i mångfalld är känt sedan tidgare,jag tog in av dofter,voffel dofter,vinbladsrullader och fisk i massor.


Bongade dessa underbara enkla stolar för terassen på trädgårdsgatan,en modell som smakade min stil.


Jag var så tidigt igång på söndagen att det fanns inte många själar runtom,vilket är lite trevligare om man vill fynda,för då blir man inte bortskuffad helatiden eller på trampad när man vill titta på något lite närmare.


Fina färger på "sidu" simkoppit,man blev ju ritkigt glad av det hela,inne kunde man bekanta sej med hur det är att vara lovisabo..


Kan ni tänka er att Lunda Gård hade kommit med sina fantastiska grajer ända från österbotten till Lovisa för att sälja,jag såg min skafferi skylt och lämnade inte den kvar.


Dom hade ju även en massa andra fina grejjer,men mina sista slantar blev redan bort spenderade så,tyvärr...men kanske blir det köpt på deras web shop nåttag,vem vet.


 Sång och musik hör till på evenemang som dessa,att man är klädd i äldre stil gör ju det hela lite mer roligare,denna unga kille sjöng gamla barnvisor så som blinka lilla stjärna där,imse vimse spindel m.m...och han fick ihop pengar till en Lego som han velat ha.


Ånglok hör gammal tid till och undebara Ukko-Pekka kom även detta år till stan,så fint,så nostalgiskt,så otroligt god doftande.


Jag och sönderna var där,den yngre är ju fortfarande en big fan av ånglok.Ända gången han påriktigt kan stå stilla i 20min för att vänta att tåget skall åka iväg,underbart!


24 augusti 2016

Morot och zuccini biffar

Att vara kött älskare har sina för och nackdelar,en del av nackdelarna är ju hur dåligt det är för naturen(okej vi äter mycket älgkött = har vad vi behöver,inget slängs) men även det att det blir lätt köttbullar,köttgryta,kött i ugn,köttbiffar..varje vecka.

Idag såg jag att jag inte tagit ut något kött från frysen och därmed blev det andra tankar. I kylen låg ännu en del morötter,let´s go for it.



Morotsbiffar med zuccini,hemodlat såklart.

2msk havregryn som får vatten på sej så dom täks,låt dra medans du gör i orning rästen.
6-8 st finrivna morötter
en liten zuccini grovriven
2 ägg
salt och peppar
stekes i olja. 3-5 min per sida.


Vi åt våra biffar med lite kokt potatis,auraost utanpå biffaran(kan även blandas med i smeten) och en liten sås på gräddfil,friterad lök och chilisås.

Pssst..har ni märkt att det finns att ladda ner en helt underbar liten affisch på Marthas tack för maten sida.. där kan ni kolla in vilka växter som är bra att äta just i säsong.

22 augusti 2016

Kantarell året!

Oj jösses,har ni råkat er ut i skog och mark,eller kanske bara i diket längs vägen på kvällspromenaden? Har ni lagt märket till det stora urvalet av kantareller som det finns detta år,helt otroligt,jag har plockat cirka 20liter av skogens guld,gett bort några liter i presant,saltat,syltat och fryst in.


Detta är en syn man inte tackar nej till,hittar man en hittar man garanterat fler.
Eller har man oturen som brors frun,hon sade "nu är det nu underligt,jag var fem timmar ute i skogen,hittade tre stycken ruttna och en som var på trampad,och du är borta 3h och kommer med 12liter"..


Nu börjar dock tiden för skogens guld sakta försvinna och trattkantarellerna kommer istället,som ses på bilden nedan,i bakgrunden ser man några början av följande sort sticka upp.


18 augusti 2016

Att skämmas bort.

Efter en lång arbetsvecka,en tung dag eller efter ett projekt som blivit klart vill man oftast skämma bort sej själv lite grann,brukar du göra det?

Jag kan inte säga att jag gjort något av det överstående men då jag har några extra slantar i fickan som inte mera behövs läggas i spargrisen,då,då skämmer jag bort mej med något jag tänkt på en längre tid.



Jag älskar att "fönster shoppa",alltså gå omkring på gatan och titta in genom skylt fönstren och drömma mej bort,titta på något som jag kanske så skulle vilja ha och vet att någon dag är den min...

Samma gör jag även på internet har jag märkt,jag går in på olika sajter och plockar in en massa olika prylar och grejs till köpkorgen,tittar på slutsumman och raderar allt,för just då kanske jag inte kan skämma bort mej,det kan ta en tid,men det stör inte mej alls.


Nu har jag dock skämt bort mej,i våras läste jag om några produkter som intresserad mej massor och nu är dom här framför mej i sina förpackningar.

Det blev alltså en kristall deo block,alkoholfri,aluminiumfri och doftfri 100% naturlig produkt,för dom dagarna då citronen har blivit kvar i butiken och jag inte hinner gå och köpa min vanliga deodorant,då kan jag dra denna på istället.
Vid morgon tvätten då man ännu är lite fuktig underarmana är det bara att dra blocket i armhålorna..skall bli intressant.

Blev också en svarttvål som borde lite hjälpa med min psoriasis,många hyllar svarttvålen som har naturliga antiseptiska ämnen,är skonsam och passar från baby till gammal tant/gubbe.Ända att tämka på att den måste torka luftigt annars börjar den lätt mögla.

Det blev också en liten kub med raktvål,med doft av ljung,innehåller betonitlera som också skall göra bra för irriterad hud,denna produkt är inhemsk vilket gör det lite extra trevligt.Kanske blir det fina ben såhär till hösten ;)

Fästmannen har en tid parata om att det kunde vara roligt att prova något till skägget,så det blev en skäggolja även den i enbart naturliga material.

Skall bli roligt att prova produkterna och hoppas på att dom är så bra att man fortsätter köpa hem dem.


10 augusti 2016

Mat från egen trädgård

Då vi bodde i höghus var det ganska begränsat på urvalet vad man kunde odla på balkongen å sådär,för man ville ju ha utrymme att sitta och njuta på också.

Jag hade då ett litet litet trädgårdsland hos min syster,som visst blev större under åren men det var ändå int "det egna".


Nu odlas det en sort efter den andra och det blir mat,ren,gratis,färsk,ekologisk mat,direkt från jord till bord.
Planerna förstoras från år till år och nästa år blir det säkert några odlingslådor till igen,vill ha jordgubbarna bort från marken och så vill jag odla lite mer.



Igår blev det godaste ugnsrostade grönsakerna med grillbacon..-jo nej,vi är inte vegetarianer hur vi änn skulle försöka.


Nyheten för iår är bondbönorna,aldrig ätit såna förr,eller inte vad jag vet om iallafall,men jätte goda juh,tackar grannen som gav fröna,dessa blir det fler av nästa år.

4 augusti 2016

Phloxen blommar

Hej efter en jätte lång tid,min telefon sade upp kontraktet mitt i allt och får inga sommar bilder ut från den mera.
Har nu första gången i mitt liv gett upp den finska mobilen mot en kines,goodbye Nokia,hello Huawei.
Känner mej tillsvidäre jätte nöjd,har hittat en hel del roliga grejjer och får riktigt bra bilder(enligt mej),vilket var det som kändest viktigast...megapixlar framför allt annat som andra söker lixom.


Det märks att sommaren börjar vara på sensommar sidan,det finns så mycket att äta i buskar och träd och phloxen har börjat blomma.


Jag får grova tillbaka blickar då jag tränger näsan in i en av blommorna,det är barndom ca.4-6 år gammal,momi har plcokat in en stor bukett med vit-lila phloxar och hela sommarstugan doftar.


Jag har änn inte lyckats nappa hem en sån lila phlox som momi hade men den kommer,det är garanterat.Jag är stor kär i phloxen och ju fler detso bättre gäller även här.
Den ända som inte änn har hunnit slå i blom är det som jag kallar polkagris,för den är röd vit randig,jätte cool.


Vi hörs.