2 augusti 2017

Örtsalt på det som finns.

Har det blivit problem med för mycket örter i trädgården?
har du för mycket av det goda,för lite utrymme,årkar inte torka enskilt..då är den ända rätta lösningen örtsaltet.


Herbamare och andra örtsalt köpta i butiken kan slå sej i väggen,eget örtsalt är absolut THE BEST!

Plocka in av olika örter om du vill göra ett örtsalt med mycket smak,jag hade timjan,persilja,libbsticka,oregano(även blommor),basilika,lite mynta(försiktig med den då den snabbt går över alla andra),lökpipor och dill.

Plocka isär blad från stammar(mjuka stammar kan gå med) och väg alltsammans,samma mängd med havssalt behövs.

Jag använder en gammal moulinex maskin jag ärvt av farmor för att få finfördelat och ihop blandat örter med saltet,men har man ingen moulinex eller mixer eller sånt så går det även med en vanlig mortel,det tar bara lite extra tid.

När allt är finfördelat och doftar himmel skall det på en bakplåtsbeklädd ugnsplåt och därifrån sedan in i ugnen på 50 grader med ungsluckan lite på glänt,där får det torka tills kruttort,det tar några timmar,kom ihåg att röra om ibland så det fuktiga längst nere kommer överst och snabbar torkandet lite.

Förvara i tätslutande burk i mökret,håller väldigt bra och uppskattas som gåva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar