http://www.xmasclock.com/

27 mars 2017

Tick Tack..

Söket efter den perfekta klockan,den har pågått i två år,jag har hittat den flere gånger men så när man tagit i den har den varit i plast,vilken känsla...

Men i början av veckan tog jag ett varv på Loppiset i stan,tittade på en klocka som jag bongat redan tidigare men i färgerna brun och vit,nejtack..suckade och gick vidäre,för att efter några krökar bli blindad av denna underbara sak.


Härregud så snygg,enbart i vitt,jag som hade tänkt mej en mintgrön eller gul klocka men,denhär,den var ju så sjudundrandest vacker att den blev inte kvar och hänga.

Nu hänger den på väggen i köket istället, Och NEJ,den är inte mitt på väggen,för den skall inte vara det heller!


24 mars 2017

Varför ta in kvistar till våren..

..när man kan ta in hela trädet.
En sån känsla fick jag verkligen när jag kom från skogen släpandest med denna rediga kvist som verkligen är ett helt träd början.


Skulle inte ha rivit av en sådan kvist själv men den har under vintern blivit nedtrampat av något eller brutits av av snötyngd(?) vet ej,men när jag såg att den hade knoppar tänkte jag att den,den tar jag hem.

Glad vår alla,kom ihåg att igen svänga klockorna på söndag. Trevligt veckoslut.

23 mars 2017

Och vi kalasade.

Vilken ledsen 8åring vi hade när jag körde iväg honom på Scoutläger förra veckan. På lördag skulle han nämligen fylla år och hade hoppats på kalas,men jag sade att eftersom lägret är till lördag kväll så blir det nog inget kalas.

Lite visste han att det skulle bli en överraskningsfest istället.


Så roligt att så många kunde komma och att alla var här innan han själv anlände hem. Bordet var dukat med smått och gott att tugga på, största delen hemgjort såklart , med hjälp av yngre sonen,som också var glatt omedveten om kalas för annars skulle han ju berättat vidäre till storebror,den lilla lurjusen.


Och nöjd var födelsedagsbarnet ännu följande dag,han fick det han önskade sej, tvättäkta cash , så snart blir det väl uppköp av något behövande.

21 mars 2017

Äntligen, men i väntan på den rätte.

Ett litet project har igen en gång blivit klart (nästan),jag har väntat länge på att få berätta om detta men eftersom vi ville ha det som en överraskning för vänner och bekanta ända tills äldsta sonens födelsedags kalas så har jag hamnat hålla tyst,men NU..nu får jag berätta.

När man flyttar in i ett hus som någon annan haft före dej själv så är det klart att det är inte en vit tavla att börja ifrån,färgerna är redan utspridda och det är fast i dej om du gillar färgvalet eller vill börja färga om.

Köket,ett ställe man gillar att vara,ett ställe där det skall kännas som ditt eget,ett ställe där det sjunker en hel del pengar om det skall ändras om.


Låt mej visa er vårt kök. Ett 70/80 tals kök i en gräddfärgad nyans,med rediga trälister till handtag,slitna på sina ställen men funktionella.

Ett nytt kök kan kosta allt mellan 5000-30 000€ beroende på kvalité och utstyrsel,Nej säger jag,ett kök kan vara billigare,om du redan har ett.

Fram med sandpapper,målfärg och lite andra små prylar.



Alla handtagen fick sej en mörkare träd känsla,lite oljad teak kanske..bara med hjälp av sandpapper ,brunfärg av minsta burken jag hittade och en svamp,sakta duttade jag på och drog tillika.


När dåtiden kommer på besök.

Jag började också riva tapeter,för hela projektet kom igång då vi var på kryssning och jag hittade av en slump snyggaste tapeten i sverige.
Bakom den nuvarande underliga tapeten fanns originalet från 50-talet,så synd att man först målat på med en baby blå färg och sedan tapetserat med en tapet som var en hud likannde färg med små små trianglar lutandest mot varann,men,tiderna förändras,så även smaken.


Naket och jätte råddigt.


Men efter detta skede är det ju bara roligt att få börja hänga upp dom nya tapeterna.


Och när tapeterna var uppe satte fästmannen dit halvpanel.


 Sedan var det så gott som färdigt,med nymålade dörrar också,här blev det en liten miss i början då jag också hittade färgen i sverige,
men väl hemma och påmålad såg den blå ut,för vi har inte så mycket starka ljusrörslampor i köket som det är i en affär,så ljuset bedrar kan man säga.
Det blev att på hemma plan köpa ny färg,men vad gör det,den andra färgen kommer att komma till följande projekt som ligger och väntar på inspirations tillfället.


 Om ni tittar noga från en bild längre upp så ser ni att även kylskåpet flyttat plats och köket blev massor större i känslan genast.


Bara några få grejer skall ännu ändras/bytas ut,men annars är vi klara..innan 50-tals köket kommer imot(HOX HOX om nån har ett i knutarna),då skall det bytas mycket mycket mer,men såhär skall det väl gå i typ 10 år framöver,trivs nu i mitt kök.

Och kan tilläggas att inte en ända lade märket till att vi hade ändrat om köket under sonens kalas...de ni!

15 mars 2017

Vår i luften

Visst har ni också känt det redan?våren i luften!?
Solen värmer på kinden och vattnet rinner och droppar i bakom alla hörn och kanter,några små vårblommor har börjat itta upp ur jorden och man lixom går varje dag flere gånger för att se om dom redan börjat blomma.

Men bäst av allt,fåglarna,småfåglarna har börjat ändra ljudet,mera vårsång i luften,iver och flyg och fläng.

På bloggens instagramkonto lade jag ut en bild innan jul på årets dörrkrans,ni kan se bilden HÄR,
nu var det dock tid tyckte jag att ta bort den kransen och göra något nytt.



Rent och tomt,som ett nytt papper som bara väntar på följande teckning.

Fåglar skall det bli,tog fram några pappersbitar som blivit och ligga,bilder på fåglar,penna,suddgummi och sax.

Ritade av fåglarna väldigt grovt,inga små detaljer endast siluetter.


Klippte ut några stycken.


Gick till dörrglaset och använde mej av en tusch som går att rita på glas med och sedan bara tvätta bort med vatten(finns att köpa på hobbyaffärer eller välsorterade inredningsaffärer).


Ritade till några kvistar och satte dit fåglarna med sini-tarra.


 Från utsidan ser det lite små fånigt ut när sini-tarran syns men hade inga andra möjligheter att fästa fåglarna med just nu.

 Sådär,där sitter dom nu och tar in våren i alla sina färger.



P.S om man inte hittar tuschen att använda kan man mycket väl göra raka "pinnar" för fåglarna att sitta på av rakt klippta pappersremsor.

10 mars 2017

En plast grej mindre i huset.

Jag köper sällan nya saker som ni säkert förstod i det förra inlägget men ibland bara måste man och då är det oftast sådana grejjer man kommerha i tio kanske tjugotals år framöver.

Har länge velat ha en dammvippa,men alla är av plast,dom som jag kommit över iallafall,men en dag när jag tog mej en sväng på städsidan i butiken(där jag sällan är då jag inte använder överparfymerade fejk produkter) så såg jag denna,mitt bland plast högarna i hyllan,en dammvippa med träskaft och fårull,glädjen var stor.


Såklart är prislappen något helt annat men vem bryr sej,denna kan jag ju kompostera sedan efter många tiotals år när den är slut körd.
För att hålla den i skick skall man efter varje användning damma av den utomhus eller dammsuga den,den kommer ju att hålla ända till barnbarnen.

9 mars 2017

Återbruk på Instagram

Alla vill kanske inte tänka på hur dagens samhälle fungerar när det gäller konsumtion,men faktumet är att det är slit och släng som gäller,ju mer vi lägger ut pengar desto bättre,för ju mer måste vi ännu tillägga.

Någon som ville hylla ÅTERBRUKET på instagram är @mymidcenturyhouse och @uttrycksform,där dom under hashtagen veckansåterbruk vill att man skall visa vad man gjort för återbruk d.v.s. något som du redan använt på ett sätt men nu använder det till något annat.


Jag deltog med bilden på ett par ljusstakar jag gjorde igår,dessa fina glöggflaskor tog jag bara bort etiketten på och lade i lite vårliga härligt gula ljus i,perfekta. Där samsas dom bland andra återbruk eller återvunna saker som vi säger,sjökartor som tavlor på väggen,den gamla dörren som blev bord med sina fötter från gamla symaskiner.


Seconhand ger så mycket mer tycker jag,såväl i plånboken som sinnet,jag älskar att gå omkring och fundera på vad jag kan göra av någt som jag redan haft till en annan grej,kreativ kallas det väl ockå.

Att göra nytt av gammalt,flere borde tänka så,såklart blir det en del små saker liggande i lådor men mittiallt så finns dom på bordet,eller i en tavla på väggen eller i en dyna i soffan.


Det finns en massa saker som andra inte mera vill ha och då älskar jag att vara framme,behöver inte köpa nytt,belasta naturens resurcer eller ibland äns söka efter något,för det finns där.

1 mars 2017

Bivax duk istället för plastfolie

Igen ett försök till ett plastfriare liv.Gjorde egna vaxdukar,bivax för att vara exakt,kan det bli naturligare?

Allt vad man behöver är:

Bomullstyg,sax,symaskin
Ett rivjärn,(bara kniv går också bra)
Bivax
någon form som passar till dina ändamål


Jag tog en vanlig tallrik som modell,klippte lite större än själva tallriken,sådär 2 cm.Vanligt är fyrkantiga men det är smaksak.


Sydde en kant runt tygbiten för att det inte skall rispa,har man ingen symaskin går det också att sy för hand,så inget måste med symaskinen.


Lägg folie eller bakplåtspapper på en ugnsplåt,gärna inte silikon"papper" för bivaxet fastnar ganska bra när det svalnar.
Riv bivaxet eller dra tunna flisor med kniv. Bivax kan man få köpa från sin närmaste biodlare om man bara frågar,finns ofta att få i dukar eller bitar som jag har.


När du rivit klart och brett ut allt på tygbiten borde det se ut såhär:


In i ugnen på 75grader,tar ca.4-5 min att allt har smällt,kolla att hela tyget ser vått ut,om inte så lägger du några flingor på det torra området och in i ugnen igen tills det smält.

Ta ut och låt torka,det blir stelt ,mycket stelt,som en frisbee typ.


 Sen är det klart att använda,bivaxet smälter av värme som vi vet och det är på så sätt man får duken att passa över diverse byrkar och skålar,genom att värma med handen,blir tätt och bra och håller maten fräsch.


Går att använda till så mycket,te.x runt osten,smörgåsen till utflykten,ja allt men gärna inte i kontakt med kött då ämenna i bivaxet och köttet inte riktigt gillar varann.

Om duken blir smutsig är det bara att tvätta den för hand i svalt vatten.


Om man inte vill göra själv går också dessa dukar att köpa på Ruohonjuuri där dom riktigt nyss har kommit in :) Eller fortsätta att ha tallrik på tallrik ;)